CDA bezorgd over uitbreiding olijfbomenpest


Het CDA in het Europees Parlement maakt zich grote zorgen over de verspreiding van de Xylella fastidiosa (olijfbomenpest) in Europa. Gisteren is de gevaarlijke bacterie gevonden in Rungis, Frankrijk, op de grootste markt voor groenten en planten in Europa. Eerder is de bacterie al in Italië opgedoken.

CDA Europarlementariër Annie Schreijer: "De situatie is zeer zorgelijk. Niet alleen worden eeuwenoude olijfboomgaarden in Italië bedreigd, nu het ook in Frankrijk is gevonden moeten we ook vrezen voor verdere verspreiding in Europa. De Europese Commissie moet op korte termijn vaststellen waar deze bacterie precies vandaan komt en waar de besmette planten terecht zijn gekomen."

Italiaanse en Franse media melden verder dat de bacterie afkomstig zou zijn uit een lading sierplanten uit Costa Rica, die via de haven van Rotterdam Europa is binnengekomen. "We hebben nog geen uitsluitsel over waar het vandaan komt. Voordat onbevestigde geruchten een eigen leven gaan leiden moeten alle feiten op tafel komen over hoe de bacterie Europa is binnengekomen en hoe deze zich verspreidt. Daarom moet de Europese Commissie zo snel mogelijk duidelijkheid geven."

Frankrijk heeft gisteren eenzijdig besloten alle import van producten die besmet kunnen zijn uit de getroffen gebieden te stoppen. "Begrijpelijk maar onverstandig" zegt Schreijer-Pierik "dit is geen Frans maar een Europees probleem. Als landen nu halsoverkop hun grenzen gaan dichtgooien dan wordt een doelgerichte oplossing alleen maar moeilijker."

Sinds enkele maanden is grote onrust ontstaan over de Xylella fastidiosa bacterie die is gevonden in Italië (Apulië). De bacterie is zeer gevaarlijk voor sommige plant en boomsoorten, in het bijzonder voor olijfbomen, en komt oorspronkelijk uit Latijns Amerika. In Italië worden miljoenen bomen bedreigd door deze bacterie.



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats