Besmetting MRSA gevonden in de supermarkt van worst en gehakt varkensvlees


Universiteit van Cambridge.

Een onderzoek eerder dit jaar uitgevoerd levert het eerste bewijs van de aanwezigheid van de 'superbug' bacteriën methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in worst en gehakt varkensvlees afkomstig van supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers benadrukken wel dat dit geen significant onmiddellijk gevaar vormt voor het publiek.

In februari ll. analyseerde een team van onderzoekers, voornamelijk gefinancierd door de Medical Research Council, een totaal van 103 (52 varkens- en 51 kip) voorverpakte verse vleesproducten, geëtiketteerd als zijnde van oorsprong Brits, in supermarkten op vijf verschillende locaties in Engeland.

Alle stalen waren bevroren bij -20 ° C en verzonden naar de afdeling Diergeneeskunde van de Universiteit van Cambridge. Na ontdooien desinfecteerden de onderzoekers de buitenkant van de verpakking. Vervolgens testten ze telkens een 10 g monster van het vlees van elk pakket en screenden die op MRSA. Twee van de varkensvlees monsters - één van de worsten en één van het varkensgehakt - testten positief op MRSA; het worststaal bevatte twee stammen van de bacterie.

In samenwerking met het Wellcome Trust Sanger Institute bevestigde een analyse van de genetische make-up van de bacteriën de aanwezigheid van antibiotica-resistente genen. De analyse toonde aan dat de bacteriën behoorden tot een soort van MRSA bekend als LA-MRSA CC398, die de afgelopen jaren is ontdekt in continentaal Europa, met name in varkens en pluimvee, maar was nog niet eerder op grote schaal verspreid in het Verenigd Koninkrijk.

In veel landen vormt LA-MRSA CC398 een beroepsrisico voor degenen die in nauw contact komen met dieren, met name varkens en vleeskalveren. Volgens epidemiologische studies hebben deze personen (landarbeiders, slachthuis werknemers en dierenartsen, etc.) significant hoge hoeveelheden van deze bacteriën in hun neuskanalen. Andere studies hebben een associatie onthuld tussen klinische ziekte als gevolg van LA-MRSA CC398 infectie en recent contact met varkens of varkensbedrijven. Zoals met andere types MRSA, kan dit type verantwoordelijk zijn voor ernstige ziekte na wond- of een operatieinfecties, hoewel veel mensen die MRSA dragen op hun huid of in de neus geen tekenen vertonen van de ziekte.

De onderzoekers benadrukken dat goed doorkoken (verhitten boven 71 ° C) en hygiënische voorzorgsmaatregelen tijdens het bereiden van voedsel de kans op overdracht naar de mens via besmet varkensvlees kan beperken. Ze stellen echter ook dat gezien de ontdekking van MRSA in varkensvlees de bacteriën zich onder de bredere bevolking kunnen verspreiden vanuit de boerderijen.

Terwijl menselijke besmetting door karkassen of vleesproducten in het slachthuis of door de verpakkingen in de fabriek kan optreden, is het mogelijk dat deze isolaten van dierlijke oorsprong te behandelen zijn met antibiotica.

Daar de tests gebruik maken van een zeer gevoelige werkwijze voor de detectie van bacteriële besmetting kan het aantal MRSA bacteriën laag zijn. De onderzoekers zeggen dat als de twee besmette monsters van verwerkt varkensvlees (worst en gehakt varkensvlees) MSRA bevatten, ze niet kunnen uitsluiten dat het vlees met MRSA uit deze studie al of niet afkomstig is van ingevoerd vlees. Als dit het geval is, is het denkbaar dat kruisbesmetting zou hebben plaatsgevonden tussen niet-UK en Brits geproduceerd vlees.

Dr Mark Holmes van het Departement Diergeneeskunde van de Universiteit van Cambridge, zegt: "Dit is de eerste keer dat MRSA is aangetroffen in retail vleesproducten in het Verenigd Koninkrijk. Het publiek moet niet overdreven bezorgd worden daar verstandige voorzorgsmaatregelen en goede hygiëne bij het eten de verspreiding kan verhinderen. Het is ook meestal vrij onschuldig en veroorzaakt alleen gezondheidsproblemen als het iemand infecteert met een slechte gezondheid of die gewond is.

"Echter suggereert dit onderzoek dat MRSA zich heeft genesteld in varkenshouderijen van waaruit overdracht mogelijk is door direct contact met varkens."

Dr Des Walsh, hoofd van Infections and Immunity aan het MRC, voegde er aan toe: "Studies als deze zijn van cruciaal belang niet alleen om de menselijke gezondheid te vrijwaren van besmetting langs vee maar ook om te laten zien dat resistentie tegen antibiotica een groeiend probleem is dat veel verder gaat dan voor de mens alleen. Om de strijd te winnen tegen antimicrobiële resistentie hebben we een alle hens aan dek aanpak nodig, en dat is de reden waarom wij hebben samengewerkt met toonaangevende experts op het gebied van biologische, sociale en andere wetenschappen in een gezamenlijk initiatief om snel nieuwe oplossingen te vinden."

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats