Hoe (ruwe) olie schade toebrengt aan het hart van vissen


Vijf jaar van onderzoek sinds de Deepwater Horizon olieramp

Wetenschappers hebben aangetoond dat de giftige stoffen in olie de nog te vormen harten van vislarven aantasten, wat leidt tot defecten in de ontwikkeling en verminderde overlevingskansen.

Wetenschappers van de ecotoxicologische Program bij NOAA's Northwest Fisheries Science Center in Seattle hebben er aan gewerkt om deze effecten te doorgronden. "Samen met onze onderzoekspartners," zei Nat Scholz, de wetenschapper die het programma leidt, "onderzoeken we de meer subtiele, slepende, en mogelijk wijdverspreide impact van olie op de gezondheid en de overleving van vis."

Wetenschappers weten al van vóór de Deepwater Horizon ramp dat relatief lage concentraties van olie al ontwikkelingsstoornissen en afwijkingen kunnen veroorzaken in vis. Maar in de afgelopen vijf jaar hebben Scholz en andere wetenschappers aangetoond dat de olie de nog te vormen harten van vis embryo's en larven schaadt, en ze hebben de oorzaken van dat letsel op moleculaire schaal ontdekt. Nu ze de effecten nauwkeuriger doorgronden, zijn wetenschappers bezig met nieuwe diagnostische instrumenten te ontwikkelen om het effect te meten.

NOAA gebruikt deze wetenschap om de Natural Resource Damage Assessment in de Golf van Mexico te begeleiden, met inbegrip van het inschatten van de verliezen van de blauwvintonijn, geelvintonijn en andere soorten tijdens de Deepwater Horizon ramp in de noordelijke Golf. Deze nieuwe hulpmiddelen kunnen autoriteiten ook helpen zich voor te bereiden op de volgende grote ramp.

Letsel in de vroegste stadia van het Leven
Vissen zijn het meest kwetsbaar voor ruwe olie in hun vroegste levensfasen, wanneer de kleine, doorschijnende eitjes en larven drijven in de waterkolom gedurende de eerste dagen van hun leven. In dat stadium kunnen zij de giftige stoffen niet metaboliseren noch effectief weg zwemmen van de olie.

Na de Exxon Valdez olieramp in 1989, de onderzoekers van de NOAA's Auke Bay Laboratory in Alaska bleek dat vislarven, als embryo blootgesteld aan olie, lijden aan een scala van defecten in de ontwikkeling waaronder het hart, de kaak, het oog, en andere misvormingen. Wat meer is, men toonde aan dat larven blootgesteld aan oliesporenconcentraties zich ontwikkelen tot normaal uitziende vis, maar minder kans hebben om te overleven wanneer ze worden losgelaten in de oceaan.  In de jaren tussen de Exxon Valdez en de Deepwater Horizon vervuiling, ontdekte Scholz's team dat de stoffen die in de olie gevonden worden, polycyclische aromatische koolwaterstoffen heten - PAK's afgekort – zich richten op het ontwikkelen van hart van de vis embryo's en larven. De meeste van de andere afwijkingen, die er bij kwamen zijn bekend geworden als ruwe olie toxiciteit syndroom, met als secundair gevolg een slecht functionerend en misvormd hart.

Het ontwikkelen van harten en olie gaan niet samen
Wetenschappers weten echter niet precies hoe PAK's schade toebrengen aan visharten. Maar in de vijf jaar sinds Deepwater Horizon, maakten wetenschappers van NOAA, in samenwerking met de Barbara Block lab aan de Stanford Universiteit, een doorbraak: ze isoleerden de individuele hartcellen van tonijn en toonden aan dat ruwe olie de normale ritmische cyclus van het verloop en krimp in die cellen verstoort. Dit verklaart waarom de aan olie blootgestelde vissen een abnormale hartslag hebben, veranderde circulatie en structurele defecten in het hart en andere organen.
Omdat de vissen het meest kwetsbaar zijn tijdens de vroege ontwikkeling, richtten de onderzoekers hun inspanningen na de - Deepwater Horizon op soorten die paaien in de olie wateren in de Golf van Mexico. Maar de effecten zijn waarschijnlijk vergelijkbaar in vele soorten vis.

Volgende Stappen
Wanneer iemand naar het spreekuur gaat met pijn op de borst, testen artsen op verhoogde niveaus van bloed eiwitten om een hartaanval te kunnen diagnosticeren. Wetenschappers werken eraan om soortgelijke tests te ontwikkelen die kunnen worden uitgevoerd op watermonsters uit de paaigebieden die vislarven bevatten.

"Nu we een nauwkeuriger inzicht hebben hoe PAK hartcellen beïnvloedt, hopen we nieuwe biomarkers te identificeren voor cardiaal-gerelateerde schade in vis die zijn blootgesteld aan PAK's." zei Scholz.. Dat zou wetenschappers mogelijk in staat stellen om de basislijn niveaus van die biomarkers in paaigebieden te meten. Als een olieramp zich voordoet op een later tijdstip, zouden ze de biomarkers opnieuw kunnen testen om de impact op de vispopulaties te beoordelen.

PAK's zijn ook aanwezig in regenwater uit buitensteedse kustgebieden, en deze nieuwe technieken openen nieuwe onderzoekswegen naar meer alledaagse bronnen van PAK-vervuiling.

Deze technieken zouden bijzonder nuttig zijn in het noordpoolgebied, waar de terugtrekkende ijskap nieuwe gebieden opent voor energie-ontwikkeling en zeevaart. Het Arctische ecosysteem is nog relatief ongerept, dus de beste tijd om basisgegevens te verzamelen over kwetsbare soorten en leefgebieden is nu. Bovendien is de biologische basis informatie over de vroege ontwikkeling van polaire vissoorten beperkt, dus is het de vraag of hun extreem koud water fysiologie ze meer of minder kwetsbaar voor olie maakt.

Het nu verzamelen van de gegevens en het beantwoorden van die vragen zou wetenschappers helpen om de schade als gevolg van een olieramp de feiten achteraf te beoordelen. Wat misschien nog belangrijker is, het zou wetenschappers en olieramp bestrijders helpen een effectieve respons en herstel strategieën te plannen.

Bij elke ramp - Exxon Valdez, Deepwater Horizon, en evenals vele minder bekende rampen – is ons begrip van hoe de olie de vispopulaties en ecosystemen beïnvloedt gegroeid. Helaas, staat uiteindelijk een andere grote olieramp ons zonder meer te wachten. Als we de kennis en technieken die zijn ontwikkeld om de nasleep van de afgelopen rampen op de planning voor de toekomst van toepassing zijn, zullen we beter voorbereid zijn op het onvermijdelijke.

Vertaling Shanti Onneweer


Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief. [Link]


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats