Hormoonvervangende therapie voor postmenopauzale vrouwen: Helpt het of brengt het schade toe aan het hart?


Nieuw bewijs, vandaag gepubliceerd in de Cochrane Library, toont aan dat hormonale substitutietherapie postmenopauzale vrouwen niet beschermt tegen hart- en vaatziekten maar zelfs een verhoogd risico op een beroerte inhoudt.

HRT, nu bekend als hormoontherapie wordt veel gebruikt voor het regelen van overgangsklachten en wordt ook gebruikt voor de preventie van hart- en vaatziekten bij postmenopauzale vrouwen. Dit recent onderzoek heeft nu gekeken naar de effecten van het gebruik van hormoontherapie gedurende ten minste zes maanden bij meer dan 40.000 vrouwen over de hele wereld.

De tijd dat de vrouwen in behandeling waren varieerde tussen zeven maanden tot iets meer dan 10 jaar.

Over het algemeen toonden de resultaten geen bewijs dat hormoontherapie beschermt tegen overlijden door gelijk welke oorzaak en in het bijzonder door hart- en vaatziekten, niet-fatale hartaanvallen of angina pectoris, zowel bij gezonde vrouwen als vrouwen met reeds bestaande hart- en vaatziekten. In plaats daarvan bleek een klein verhoogd risico op een beroerte te bestaan voor post-menopauzale vrouwen.

De auteurs hebben ook onderzocht welk effect het vroeger starten van HRT had. Ze vonden aanwijzingen dat vrouwen die de behandeling gestart waren binnen de eerste 10 jaar van hun menopauze, wanneer symptomen van de menopauze het meest voorkomen, een kleine bescherming tegen overlijden en hartaanvallen te hebben, en geen verhoogd risico op een beroerte. Maar zelfs in deze groep was het risico op diepe veneuze trombose (DVT) verhoogd.

Auteur, dr Henry Boardman van het Department of Cardiovascular Medicine aan de Universiteit van Oxford, zegt dat de voor- en nadelen van hormoontherapie afhankelijk zijn van de leeftijd waarop de vrouw begint met de behandeling.

Hij zegt: "Het bewijs dat we hebben biedt enige ondersteuning voor de zogenaamde 'Timing Hypothesis', maar we moeten rekening houden met de omvang van dit effect. Toen we keken naar de resultaten op basis van de leeftijd van de vrouw of hoe lang ze na het begin van de hun menopauze de behandeling startte, vonden we dat als 1000 vrouwen onder 60 jaar zouden beginnen met hormoontherapie er zes minder sterfgevallen, acht minder gevallen van hartkwalen en vijf extra bloedstolsels over een verloop van zeven jaar zouden zijn vergeleken met 1000 vrouwen die geen hormoontherapie nemen. "

Dr Boardman vervolgt: "De bevindingen van dit Cochrane review moeten zorgvuldig bestudeerd worden. Dit is een ingewikkelde kwestie van gezondheid waarbij een behandeling voordelen biedt voor sommige vrouwen, maar anderen schaadt."

Dr David Tovey, hoofdredacteur van de Cochrane Library commentarieert: "Deze beoordeling voegt nog een paar stukjes van een ingewikkelde puzzel van bewijsmateriaal toe met betrekking tot het gebruik van HST om de symptomen van de menopauze te behandelen. De belangrijkste analyse was dat de auteurs geen voordeel vonden en dus moeten wij voorzichtig zijn met de resultaten van de subgroep analyse. Maar als het waar is moet het voordeel op het voorkomen van hart- en vaatziekten bij jongere vrouwen worden geplaatst in de context van het opkomend bewijs van schade, met inbegrip van het risico op borstkanker, eierstokkanker en DVT. "

http://www.wiley.com/wiley-blackwell

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats