Wetenschappers vinden aanwijzingen van cognitieve disfunctie bij het chronisch vermoeidheidssyndroom


Immuun markers in de cerebrospinale vloeistof geven inzicht in de basis van symptomen als 'brain fog' (hersenmist).

Wetenschappers van de Universiteit van Columbia Mailman School of Public Health hebben een uniek patroon ontdekt, dat inzicht geeft in de aanleg tot cognitieve disfunctie, van immuunmoleculen die voorkomen in de cerebrospinale vloeistof van mensen met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), - vaak beschreven door patiënten als "brain fog". Deze ontdekking geeft nieuwe hoop voor verbeteringen in de diagnose en behandeling.

In de studie gepubliceerd in Molecular Psychiatry, gebruikten Mady Hornig, MD, en collega's immunotoets testmethoden om de niveaus van 51 immuun biomarkers, cytokines genoemd, in de cerebrospinale vloeistof te meten van 32 mensen met ME/ CVS gedurende gemiddeld zeven jaar, van 40 met multiple sclerose en van 19 niet zieken.

De onderzoekers vonden dat de niveaus van de meeste cytokines, waaronder de inflammatoire immuun molecule, interleukine 1, onderdrukt werden bij de personen met ME/CVS vergeleken met de andere twee groepen, dit kwam overeen met bevindingen uit eerder bloedonderzoek bij patiënten die de ziekte meer dan drie jaar hadden. Een verhoging van cytokine - eotaxine - manifesteerde zich bij de ME/CVS en MS groepen, maar niet bij de controlegroep.

"We weten nu dat dezelfde veranderingen in het immuunsysteem die we onlangs opmerkten in het bloed van mensen met langdurig ME/CVS ook aanwezig zijn in het centrale zenuwstelsel," zegt Dr Hornig, hoogleraar Epidemiologie en directeur van translationeel onderzoek aan het Centrum voor Infectie en Immuniteit aan de Mailman School. "Deze immuun toestanden kunnen bijdragen tot symptomen bij zowel de perifere delen van het lichaam en de hersenen, van spierzwakte tot hersenenmist."

Implicaties voor diagnose en behandeling.

"De diagnose van ME/CVS is nu gebaseerd op klinische criteria. Onze bevindingen bieden de hoop op objectieve diagnostische tests voor de ziekte, alsmede de mogelijkheden voor therapieën die de onbalans in cytokine niveaus gezien bij mensen met ME/CVS kunnen corrigeren in verschillende stadia van hun ziekte," zegt W. Ian Lipkin, MD, John Snow hoogleraar epidemiologie en directeur van het Center for Infection and Immunity. Er is precedent voor het gebruik van humane monoklonale antilichamen die de immuunrespons in een groot aantal aandoeningen bij reumatoïde artritis multiple sclerose reguleren. De onderzoekers besluiten dat extra werkzaamheden nodig zijn om de veiligheid en de werkzaamheid van deze benadering te evalueren.

http://www.mailman.hs.columbia.edu

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats