Studie vindt verband tussen vroege menopauze en CVS


Verband tussen chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en vroege menopauze werd online gerapporteerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS). Dit verband, evenals banden met andere gynaecologische problemen en met bekkenpijn, kan helpen verklaren waarom CVS dubbel zoveel voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en het meest bij vrouwen in hun veertiger jaren. Alert blijven voor deze problemen kan zorgverleners helpen een betere verzorging te geven aan vrouwen die een mogelijk risico lopen op CVS, zeggen de auteurs van de studie.

Op basis van een lange termijn studie over CVS en vermoeidheidsziekten in Georgië gebeurde de analyse door het Centers for Disease Control bij 84 vrouwen met CVS en 73 gezonde vrouwen die gedetailleerde vragenlijsten moesten invullen over hun gynaecologische geschiedenis. Opvallende verschillen vielen op bij de vergelijking van de groepen.

De vrouwen met CVS bleken 12 keer meer kans te hebben op bekkenpijn die niet was gerelateerd aan de menstruatie (bekkenbodem disfunctie, interstitiële cystitis/pijnlijke blaas syndroom of IC/PBS, en het prikkelbaar darmsyndroom) dan de vrouwen uit de controlegroep. De vrouwen met CVS rapporteerden overmatig bloeden (74% versus 42%), aanzienlijk meer tussenperiodes van bloeding (49% versus 23%) en ontbrekende periodes (38% versus 22%). Daarnaast gebruikten ze vaker hormonen voor andere doeleinden dan anticonceptie (zoals onregelmatige periodes, overgangsklachten of botontkalking (57% vs 26%).

Ook opvallend, de meeste vrouwen met CVS - 66% - hadden gynaecologische chirurgie ondergaan vergeleken met slechts 32% van de controles, het meest voorkomend probleem was hysterectomie (55% versus 19%). Vrouwen met CVS kregen vroeg de menopauze (op de leeftijd van 45 of eerder) en hadden veel vaker af te rekenen met hysterectomie (62% vs 33%). (Chirurgische menopauze gebeurt wanneer beide eierstokken verwijderd zijn door hysterectomie en voortijdig zelfs wanneer de eierstokken worden bewaard). Bloeden als de reden voor hysterectomie was significant vaker bij vrouwen met CVS. Zij ondergingen de natuurlijke menopauze ook eerder, echter was het aantal te klein om een significant verschil zien.

Ook al is CVS eerder verbonden met bekkenpijn en aandoeningen zoals endometriose, IC/PBS, polycysteuze eierstokken, en menstruele afwijkingen, is dit de eerste studie die een verband toont met een vroege menopauze. Seksuële hormoonafwijkingen, het verminderen of verdwijnen ervan versterken de verbanden en de auteurs pleiten voor meer onderzoek om uit te vinden of ze een rol spelen in een bestendige CVS bij vrouwen. Ondertussen, benadrukten ze, moeten zorgverleners alert zijn voor symptomen van CVS, zoals slaap- of geheugenproblemen, spier- en gewrichtspijn en erger symptomen na inspanning vooral bij vrouwen met gynaecologische bekkenproblemen.

"CVS kan een enorme tol opeisen van vrouwen, onze samenleving en de gezondheidszorg. Het bewustzijn van het verband tussen CVS en vroege menopauze kan hulpverleners assisteren in het helpen van de vrouwen bij het uitzoeken of bepaalde symptomen voortkomen van CVS of van de menopauze," zegt NAMS Executive directeur Margery Gass, MD, NCMP. Deze studie stelt de kip en het ei vraag: Is vroegtijdige menopauze de oorzaak van gezondheidsproblemen of simpelweg het gevolg van gezondheidsproblemen die eerder niet onderkend zijn?

Persbericht De North American Menopause Society

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats