30 minuten lichamelijke activiteit gedurende 6 dagen per week gerelateerd aan 40 procent lager risico op overlijden bij oudere mannen


Invloed op de gezondheid zo goed als stoppen met roken, suggereren onderzoekers

Dertig minuten van lichamelijke activiteit - ongeacht de intensiteit - 6 dagen per week is gerelateerd aan een 40% lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook onder oudere mannen, vindt het onderzoek online gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

Het stimuleren van lichamelijke activiteit in deze leeftijdsgroep lijkt zo goed voor de gezondheid als het stoppen met roken te zijn, suggereren de bevindingen.

De onderzoekers baseren hun bevindingen op de mensen die deelnamen aan de Oslo studie, die bijna 26.000 mannen geboren tussen 1923 en 1932 voor een health check in maart 1972 (Oslo I) had uitgenodigd.

In totaal 15.000 mensen gingen akkoord. Hun lengte, gewicht, cholesterol en bloeddruk werden allemaal beoordeeld, en er werd gevraagd of ze rookten.

Zij werden ook gevraagd om te reageren op een gevalideerde survey (Gotenburg vragenlijst) naar hun wekelijkse vrije tijd besteding en lichamelijke activiteit niveaus.

Deze werden gecategoriseerd als sedentair (tv kijken / lezen); licht (wandelen of fietsen, met inbegrip van en naar het werk voor ten minste 4 uur per week); matig (formele oefening, sportieve activiteiten, zwaar tuinier werk gedurende minstens 4 uur per week); en krachtig (harde training of competitieve sport meerdere malen per week).

Ongeveer 6000 van de overlevende mannen herhaalde het proces in 2000 (Oslo II) en werden gedurende bijna 12 jaar gemonitord om te zien of de fysieke activiteit na verloop van tijd geassocieerd kon worden met een verlaagd risico op overlijden aan hart- en vaatziekten, of enige andere oorzaak, en of de impact ervan gelijk was aan het stoppen met roken.

Tijdens de controleperiode overleden 2154 van de 5738 mannen die door beide gezondheidscontroles waren gegaan.

De analyse gaf aan dat minder dan een uur per week van lichte lichamelijke activiteit niet werd geassocieerd met een significante vermindering van het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook. Maar meer dan een uur was gekoppeld aan een 32% tot 56% lager risico.

Minder dan een uur van zware lichamelijke inspanning, daarentegen, was gekoppeld aan een vermindering van het risico van tussen 23% en 37% voor cardiovasculaire ziekte en sterfte door andere oorzaken.

Hoe meer tijd besteed wordt aan inspannende oefeningen hoe lager het risico leek te zijn, wisselend tussen 36% en 49%.

En de mannen die regelmatig betrokken waren bij een matige tot krachtige fysieke activiteit tijdens hun vrije tijd leefden gemiddeld vijf jaar langer dan degenen die werden geclassificeerd als sedentair.

Meerekenen dat het risico van overlijden door hartziekten / infarct toeneemt met de leeftijd, maakte slechts een klein verschil uit op de resultaten.

Over het algemeen bleek dat 30 minuten fysieke activiteit - van lichte of zwaardere intensiteit - 6 dagen per week werd geassocieerd met een 40% lager risico op overlijden door elke oorzaak.

Het effect onder deze leeftijdsgroep lijkt zo goed voor de gezondheid te zijn als stoppen met roken, suggereren de onderzoekers.

Dit is een observationele studie dus er kunnen geen definitieve conclusies worden getrokken over oorzaak en gevolg. En de onderzoekers wijzen erop dat alleen de gezondste deelnemers aan de eerste golf van de studie deelnamen aan de tweede golf, wat van invloed kan zijn geweest op het totale absolute risico.

Maar de verschillen in risico van overlijden tussen degenen die inactief en actief waren zijn opvallend, zelfs op de leeftijd van 73, suggereren ze.

Er moet meer inspanning gaan naar het aanmoedigen van oudere mannen om meer fysiek actief te worden, met dokters die benadrukken welk breed scala aan gezondheidsproblemen kunnen worden afgewend als resultaat, concluderen de onderzoekers.

Vertaald door Ingrid Pas



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats