Protonpompremmers moeten oordeelkundig worden gebruikt om de zeldzame bijwerkingen te minimaliseren


Canadian Medical Association Journal

Protonpompremmers (PPI's), worden meestal gebruikt voor brandend maagzuur en maagpijn, en zouden moeten worden voorgeschreven in de laagst mogelijke dosis en zo kort mogelijk wegens mogelijke bijwerkingen, volgens een recensie in CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

"Protonpompremmers worden geassocieerd met een aantal zeldzame maar potentieel ernstige bijwerkingen," schrijft Dr. Todd C. Lee, internist geneeskunde in het Department of Medicine, McGill University Health Centre, Montréal, Québec, met medeauteurs. "Deze ongewone effecten worden zeer relevant in overweging van de tientallen miljoenen patiënten over de hele wereld, die PPI's innemen."

PPI's zijn zeer effectief in het verlichten van maagklachten bij overproductie van maagzuur, en worden steeds vaker voorgeschreven bij aandoeningen buiten de bewezen basis voor aanbevolen gebruik. Ze worden wereldwijd voorgeschreven, met meer dan 4 miljoen recepten in Canada alleen al in 2010.

De beoordeling schetst de mogelijke risico's van het gebruik van PPI's op lange termijn om artsen te helpen hun patiënten de gevolgen te laten begrijpen. Er wordt gekeken naar interacties tussen geneesmiddelen en niet-infectieuze en infectieuze complicaties.

Sommige PPI's zijn verbonden aan observatie studies bij patiënten met een verhoogd risico op een hartaanval, die het middel antibloedplaatjes clopidogrel innemen. Andere bijwerkingen die optreden bij verschillende frequenties bevatten te weinig maagzuur na beëindiging PPI, slechte absorptie van vitamine B12, ijzer en magnesium, en een verhoogd risico op infectie met Clostridium difficile en mogelijk verhoogd risico op fracturen bij patiënten die langdurig PPI therapie gebruikten.

Om het risico op nadelige effecten te minimaliseren, adviseren de auteurs wijzigingen in levensstijl, zoals het beperken van cafeïne en alcohol, die maagklachten kunnen veroorzaken, en dat artsen zich richten op evidence-based voorschrijven. Zij sluiten zich aan bij de aanbeveling van de Canadese Vereniging van Gastro-enterologie voor de periodieke herbeoordeling van de patiënten die PPI's.

"Hoewel er hiaten in kennis blijven, geloven we dat het Health Canada's advies, dat PPI's in de laagste dosis moet worden voorgeschreven en voor de kortst mogelijke duur van de therapie aangepast aan de te behandelen aandoening, dat weerspiegelt de beste praktijken en volgt de principes van het wijselijk kiezen van de Canada campagne , "concluderen de auteurs.

Het kiezen wijselijk van Canada is een campagne om artsen te helpen en patiënten betrekken bij gesprekken over onnodige onderzoeken, behandelingen en procedures, en om artsen en patiënten te helpen om slimme en effectieve keuzes te maken om hoogwaardige zorg te kunnen waarborgen. Het is geïnspireerd op een soortgelijke campagne in de Verenigde Staten.

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats