Steeds meer bewijs leidt naar ontstekingen als bron van zenuwstelsel aandoeningen door de ziekte van Lyme


Volgens een studie, gepubliceerd in het American Journal of Pathology, wijst onderzoek uit dat ontstekingsremmers veel neuropatholgische gevolgen van Lyme neuroborreliosis zouden kunnen voorkomen.

Bij ca. 15% van de patiënten met de ziekte van Lyme raakt het perifere en centrale zenuwstelsel erbij betrokken, vaak vergezeld van slopende en pijnlijke symptomen. Volgens een in het American Journal of Pathalogy gepubliceerde studie doet nieuw onderzoek vermoeden dat ontstekingen vaak een oorzakelijke rol spelen bij een scala van neurologische veranderingen geassocieerd met de ziekte van Lyme. De onderzoekers van het Tulane National Primate Research Center en Louisiana State University Health Sciences Center lieten tevens zien dat de ontstekingsremmer dexamethasone veel van deze reacties voorkomt.

"Deze bevindingen suggereren dat ontstekingen een oorzakelijke rol hebben in de pathogenese van acute ziekte van Lyme," legt Mario T. Philipp uit, PhD, professor Microbiologie en Immunologie en voorzitter van de afdeling Bacteriologie en Parasitologie van Tulane National Primate Research Center (Covington, LA).

De ziekte van Lyme bij mensen is een gevolg van een beet van een teek die geïnfecteerd is met een bacterie uit de familie der spirocheten, Borrelia burgdorferi (Bb). Omdat Bb zich door het hele lichaam verspreidt, kan het arthritis, hartontstekingen en neurologische afwijkingen veroorzaken. Als het zenuwstelsel betrokken raakt, spreekt men van Lyme neuroborreliosos (LNB). Klinische symptomen van LNB zijn o.a. aangezichtspijn, neurogene uitstralingspijn via de rug naar benen en voeten, pijn in de ledematen, evenwichtsstoornissen of spierzwakte. Is het centrale zenuwstelsel betrokken kan dit zich uiten in hoofdpijn, vermoeidheid, geheugenverlies, leermoeilijkheden, depressie, hersenvliesontsteking en hersenziektes.

Om de neuropathologische effecten van Bb infectie beter te kunnen bestuderen, infecteerden de onderzoekers 12 resusmakaken met levende B. Burgdorferi; 2 bleven ongeïnfecteerd als controledieren. Van de 12 ingeënte dieren werden er 4 behandeld met de ontstekingsremmer steroïde dexamethasone, 4 met de non-steroïde ontstekingsremmer (NSAID) meloxicam, en 4 bleven onbehandeld. De helft van de groep werd 8 weken na de inenting bestudeerd en de andere helft 14 weken.

De onderzoekers bestudeerden de rol van ontstekingen in het zenuwstelsel van de met Bb geïnfecteerde dieren. Aanzienlijk verhoogde niveaus van de ontstekingstransmitters interleukin-6 (IL-6), IL-8, CCL2 en CXCL13 werden opgemerkt, evenals pleocytose (verhoogde celgetallen, voornamelijk witte bloedcellen) in het hersenvocht van alle geïnfecteerde dieren - behalve de met dexamethasone behandelde dieren. "Chemokinen als IL-8 en CCL2 staan bekend als transmitters van de toevoer van immuuncellen in het centrale zenuwstelsel tijdens bacteriële hersenvliesontsteking, en CXCL13 is de belangrijkste bepaler van B cel rekrutering in het hersenvocht tijdens neuroinflammatie," legt dr. Philipp uit.

Infectie met Bb leidde tot veel histopathologische bevindingen bij de geïnfecteerde dieren die niet met dexamethasone behandeld werden, zoals hersenvliesontsteking, vasculitis (ontsteking van de bloedvaten), focale hersen- en ruggenmergontsteking, en necrotiserende focale neurodegeneratie en demyelinisatie van het cervicale ruggenmerg. Evaluatie van de achterwortelganglia vertoonde ontstekingen met neurodegeneratie, tesamen met aanzienlijke apoptose van neuronale en gliale cellen (die de zintuigneuronen omgeven) bij alle geïnjecteerde dieren, behalve die behandeld werden met dexamethasone. De onderzoekers waren in staat om het beschermende effect van de dexamethasone te kwantificeren bij de bescherming van zowel gliale cellen als neuronale apoptose. Daarentegen was meloxicam behandeling alleen effectief bij de bescherming tegen gliale cel apoptose en alleen na verlengde behandeling.

De achterwortels van de met levende Bb geïnfecteerde dieren (maar niet met dexamethasone behandeld) vertoonden de aanwezigheid van talrijke lymfocyten en monocyten. Opvallend was dat de reacties in het gebied rond de injectie histologisch verschilden van de meer diffuse ontstekingen die bij het ruggemerg aangetroffen werden. De pathologie zoals deze in de achterwortelganglia en zintuigneuronen aangetroffen werd zou de lokale pijn en de motorische uitval kunnen verklaren die Lyme patiënten ervaren in de directe omgeving van de tekenbeet.

Sommige Lyme patiënten vertonen ook verschijnselen van demyeliniserende neuropathie en een vertraagde zenuwgeleiding. Bestudering van de zenuwgeleiding van de motorische en zintuigneuronen van de makaken liet zien dat de Bb infectie resulteerde in specifieke electrofysiologische afwijkingen (verhoogde F golf latentie en chronodispersie) dat voorkomen zou kunnen worden door dexamethasone.

Alhoewel antibiotica de standaard en noodzakelijke eerstelijnsbehandelingen bij de ziekte van Lyme zijn, vertonen de bevindingen een potentiële therapeutische impact van anti-ontsteking of immuunregulerende middelen tegen Lyme-gerelateerde neuroborreliosis. De meeste neuropathologische veranderingen door Bb infectie werden voorkomen door dexamethasone, een breedspectrum steroïde ontstekingsremmend medicijn, waarnaast het non-steroïde ontstekingsremmende medicijn meloxicam over het algemeen ineffectief of slechts gedeeltelijk effectief was. Analyse van de verschillen in het actiemechanisme van beide medicijnen zou voor een blauwdruk kunnen zorgen bij de ontwikkeling van nieuwe hulpstoffen voor de behandeling van LNB.

"Belangrijk genoeg ontdekten we necrotiserende myelitis en degeneratie in het ruggemerg, neurodegeneratie in de achterwortelganglia, en demyelinisering van de zenuwwortels, alléén als lymfocytische ontstekingslaesies ook geobserveerd werden in zowel het centrale zenuwstelsel als het periphere zenuwstelsel," stelde dr. Philipp. "Onze resultaten suggereren dat aanhoudende cytokine activatie in het zenuwstelsel hardnekkige symptomen als vermoeidheid, pijn en cognitieve stoornissen kan veroorzaken die patiënten soms ervaren, ondanks dat ze voor de ziekte van Lyme behandeld zijn."

Vertaling: Ellen Lam

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats