Lichtvervuiling beïnvloedt de groei van planten en voedselketens


Een recent gepubliceerde studie bevestigt dat kunstmatige nachtverlichting uit bronnen zoals straatlantaarns invloed heeft op de groei en bloei van planten en op het aantal insecten die voor hun voesel afhankelijk zijn van die planten.

Het onderzoek toont aan dat lichtvervuiling de natuurlijke omgeving complex beïnvloedt op wijzen die moeilijk te voorspellen zijn. Door de wereldwijde omvang van kunstlicht 's nachts is de wetenschap bezorgd over de ecologische gevolgen die wijdverspreid kunnen voorkomen.

Onderzoekers aan de Universiteit van Exeter hebben het effect van openbare verlichting 's nachts gesimuleerd op kunstmatige percelen grasland met een gemeenschap van ongewervelde dieren, door blootstelling aan twee verschillende soorten licht - een' wit' licht vergelijkbaar met de moderne commerciële LED-straatverlichting systemen en een 'amberkleurig licht' dat nog steeds als straatverlichting voorkomt in een groot deel van het Verenigd Koninkrijk.

De experimenten onderzochten zowel top-down (gedreven door roofdieren) als bottom-up (voedsel) effecten op de bevolkingsdichtheid van een soort erwtenbladluis met en zonder de aanwezigheid van roofdieren zoals lieveheersbeestjes.

Het amber licht met lage intensiteit bleek de bloei te remmen van rolklaver, een wilde verwant van erwten en bonen, die een belangrijke voedselbron is voor de erwtenbladluis in graslanden en wegbermen. In het midden van de zomer voeden de bladluizen zich met de bloeiende scheuten; het aantal bladluizen was half augustus significant laag onder het licht door de beperkte hoeveelheid beschikbaar voedsel.

Professor Kevin Gaston, directeur van het Environment and Sustainability Institute (ESI) zei: "Dit zijn de eerste bevindingen van grote langjarige experimenten die door de European Research Council worden gefinancierd, en nu al zien we hoe diep de gevolgen van kunstmatige nachtverlichting kunnen inwerken op zelfs eenvoudige gemeenschappen van organismen. "

Dr Jonathan Bennie van ESI voegde eraan toe: "Onze resultaten suggereren dat de nachtverlichting complexe effecten triggeren op de natuurlijke voedselketens. Hoewel we weten dat de nachtelijke straatverlichting vaak insecten aantrekt tonen wij aan dat er wijdverspreide gevolgen zijn voor de fauna en de ecosystemen. "

http://www.exeter.ac.uk

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats