Antikanker effecten van medicijnen overschat met maar liefst 45% bij dierproeven


Slechte onderzoeksopzet bedreigt de geldigheid van preklinisch onderzoek.

Slecht ontworpen studies kunnen ertoe leiden dat de doeltreffendheid van medicijnen wordt overschat en dat er geld verspild wordt aan proeven die nutteloos zijn, blijkt uit een nieuw onderzoek van de McGill Universiteit in Canada.

De bevindingen, die in het tijdschrift eLife zullen worden gepubliceerd, benadrukken het belang van reproduceerbaarheid door andere wetenschappers, waaraan preklinisch onderzoek dient te voldoen. Reproduceerbaarheid zorgt voor een bevestiging van de deugdelijkheid van de resultaten, voordat wordt voortgegaan met klinisch onderzoek op mensen.

“Slechts een zeer klein deel van de medicijnen die bij dieren veelbelovend lijken, blijken uiteindelijk veilig en effectief bij mensen,” aldus hoofdonderzoeker Dr. Jonathan Kimmelman, die de STREAM (Studies in Translation, Ethics and Medicine)-onderzoeksgroep leidt. “Een belangrijke reden is dat dierproeven vaak niet goed ontworpen zijn, en een andere reden is dat positieve resultaten een grotere kans hebben om te worden gepubliceerd. Dit leidt tot een vertekend beeld van wat we denken te weten over de mogelijkheden van een medicijn.”

De wetenschappers bekeken alle gepubliceerde dierstudies waarbij sunitinib werd getest, een kankermedicijn dat met succes gebruikt wordt bij de behandeling van vergevorderde nierkanker, een zeldzaam soort maagkanker en zeldzame tumoren in het neuro-endocriene systeem.
Er werd bewijs gevonden dat onderzoeken die weinig tot geen antikankereffecten vonden, gewoon niet werden gepubliceerd, waardoor de antikankereffecten van het medicijn met wel 45% werden overschat. De uitkomsten leiden niet tot zorgen over het klinische gebruik van sunitib.

Er werd in slechts weinig studies gewerkt volgens blinde of gerandomiseerde onderzoeksmethoden, die ervoor kunnen zorgen dat persoonlijke verwachtingen de resultaten niet kunnen beïnvloeden. Deze praktijken, die elders in het medisch onderzoek wijd verbreid zijn, voorkomen dat de uitvoerder van het onderzoek weet welke dieren het medicijn krijgen en welke het controlemiddel. Vaak was het niet eens duidelijk hoeveel dieren er waren getest, omdat de steekproefomvang niet werd genoemd.

Het medicijn werd getest op verschillende types kanker en bij alle types werd een statistisch relevante antikankerwerking gevonden, een resultaat dat “de geloofwaardigheid op de proef stelt”, volgens Kimmelman. Naast een overschatting van het effect van het medicijn op kankergevoelige muizen bij deze studies, werd ook geen acht geslagen op de dosisafhankelijke reactie op het medicijn, waarvan bekend is dat die bij mensen optreedt.

Verder werd bij deze studies ook nagelaten om het medicijn te testen op een reeks van proefdiermodellen en richtte men zich uitsluitend op jonge vrouwelijke muizen met een aangetast immuunsysteem. Kwaadaardige tumoren die bij een grotere verscheidenheid van proefdiersoorten werden gevonden, lieten minder extreme resultaten zien.
“Preklinisch onderzoek wordt geteisterd door slechte ontwerpen en rapportagepraktijken, waardoor patiënten worden blootgesteld aan schadelijke en inactieve middelen en waardoor ook tijd in het laboratorium wordt verspild en de prijs van medicijnen wordt opgedreven,” aldus Kimmelman.

Dit gebrek aan nauwkeurigheid kan een verklaring bieden voor het feit dat maar 5% van de middelen die een antikankerwerking aantonen in preklinisch onderzoek, uiteindelijk wordt toegelaten, terwijl dit bij bijvoorbeeld hart- en vaatziektes 20% is.

De schrijvers van de kankerstudie doen suggesties om de problemen die zij in het dieronderzoek hebben gevonden aan te pakken. Tevens doen ze voorstellen voor het aanpakken van problemen waarop door anderen wordt gewezen – zoals laboratoriumonderzoek waarbij doseringen van medicijnen worden gebruikt die bij mensen onmogelijk te behalen zijn vanwege de giftigheid ervan.

“Onze bevindingen verschaffen dringende redenen om voor het ontwerp van en de rapportage over preklinische studies naar kanker soortgelijke richtlijnen op te stellen, als nu al bij onderzoek naar beroertes, epilepsie en hartziektes worden toegepast,” zegt Kimmelman.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats