Afwezigheid ouders van invloed op ontwikkeling hersenen bij kinderen


Radiological Society of North-AMERIKA

CHICAGO - Onderzoekers in China hebben aangetoond dat kinderen die voor langere tijd zonder directe ouderlijke zorg zijn achtergelaten grotere grijze stof volumes in de hersenen vertonen, volgens een studie vandaag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America ( RSNA).

Over de hele wereld, als gevolg van politieke onrust, economische noodzaak of andere redenen, zijn ouders soms gedwongen om ver van huis te reizen voor maanden of jaren, op dat moment met achterlating van hun kinderen.

In China migreren grote aantallen werknemers weg van hun kinderen om betere banen te zoeken. Onderzoekers wilden bestuderen hoe deze migratie van invloed is op de miljoenen kinderen is, die achtergelaten zijn ter verzorging door familieleden tijdens een periode van meer dan zes maanden, verstoken van directe zorg door hun biologische ouders.

"We wilden de hersenstructuur van deze achtergelaten kinderen bestuderen", zegt studie auteur Yuan Xiao, Ph.D. kandidaat bij de Huaxi MR Research Center en de afdeling Radiologie in West-China Ziekenhuis van Sichuan Universiteit in Chengdu, Sichuan, China. "Eerdere studies ondersteunen de hypothese dat ouderlijke zorg rechtstreeks van invloed kan zijn op de ontwikkeling van de hersenen bij nakomelingen. Echter, het meeste van dit eerdere werk is gedaan over vrij ernstige sociale achterstanden, zoals bij weeskinderen. Wij keken naar kinderen die werden achtergelaten bij familie als de ouders vertrokken om werk te zoeken ver van huis."

Voor de studie, die werd geleid door professor Su Lui en uitgevoerd aan de Tweede Affiliated Hospital & Yuying Children's Hospital van Wenzhou Medical University, werden MRI tests van 38 achtergebleven meisjes en jongens (leeftijd 7-13) vergeleken met MRI's van een controle groep van 30 meisjes en jongens (leeftijd 7-14) die wel met hun ouders wonen. De onderzoekers vergeleken de hoeveelheid grijze stof tussen de twee groepen en het gemeten intelligentiequotiënt (IQ) van elke deelnemer door de cognitieve functie te beoordelen.

De onderzoekers vonden grotere volumes grijze stof in meerdere hersenengebieden, vooral in de emotionele hersenen circuits in de achtergebleven kinderen in vergelijking met kinderen die met hun ouders leven. De gemiddelde waarde van de IQ-scores in achtergelaten kinderen was niet significant verschillend met die van de controles, maar het volume grijze stof in een hersengebied geassocieerd met de geheugen codering en het herstel was negatief in correlatie met de IQ-score.

Omdat een grotere volume grijze stof onvoldoende de groei en bloei van de hersenen kunnen weerspiegelen, suggereert de negatieve correlatie tussen de grijze volume en de IQ-scores dat opgroeien zonder ouderlijke zorg de ontwikkeling van de hersenen kan vertragen.

"Onze onderzoek geeft het eerste empirisch bewijsmateriaal waaruit blijkt dat het gebrek aan directe ouderlijke zorg het traject verandert van de ontwikkeling van de hersenen in de achtergelaten kinderen", zei Xiao. " Inspanningen van de Volksgezondheid zijn nodig om extra intellectuele en emotionele steun aan kinderen te verstrekken die zijn achtergelaten door de ouders."

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats