De hersenen vergeten met als doel om energie te besparen


Onze hersenen hebben niet alleen mechanismen om te leren maar ook mechanismen om te vergeten. Daardoor kan wat "onnodig" geleerd is uitgewist worden. Een groep onderzoekers aan de Universiteit van Lund heeft nu één van deze mechanismen op celniveau kunnen beschrijven.

Het resultaat beschrijft een fenomeen van een inleertheorie die tot nu toe moeilijk te begrijpen was.

Het uitgangspunt is dat een proefpersoon of een proefdier kan leren een bepaalde toon of een bepaald geluid te associëren met een luchtpufje in het oog (vertaler: luchtpufje dat gegeven wordt bij een oogmeting). Het luchtpufje zorgt ervoor dat de mens of het dier met de ogen gaat knipperen. Na verloop van tijd wordt er met de ogen geknipperd zodra de toon of het geluidssignaal gehoord wordt. Het opmerkelijke is echter dat als men de toon en het geluid later gelijktijdig laat horen, het inleren niet beter gaat maar slechter.

- Twee stimuli geven dus een slechter resultaat dan slechts één – dat lijkt een paradox die in strijd is met ons gezond verstand, zegt hersenonderzoeker professor Germund Hesslow.

Het inleren stopt als de hersenen het voldoende kunnen.

Germund Hesslow's medewerker Anders Rasmussen, die ook deelneemt in de actuele studie, heeft eerder laten zien dat wanneer de hersenen een bepaalde associatie geleerd hebben er vervolgens bepaalde zenuwcellen geactiveerd worden die het leren stoppen.

- Men zou kunnen zeggen dat dat deel van de hersenen dat de associatie geleerd heeft tegen zijn "leraar" zegt "nu kan ik het, zwijg nu maar". Als de hersenen twee associaties geleerd hebben wordt het stopmechanisme veel sterker. Dat resulteert in vergeetachtigheid, die echter vaak tijdelijk is, verklaart Germond Hesslow.

De hersenen willen energie sparen.

Onnodige associatiebanen in stand houden kost de hersenen energie. Dat is de reden voor het ontstaan van het stopmechanisme, menen de onderzoekers – zelfs als deze, zoals in dit geval, een beetje te sterk wordt.

De onderzoekers in Lund hebben het werk met het inleren en vergeten door de zenuwcellen kunnen beschrijven met dierproeven, maar men denkt dat het mechanisme waarschijnlijk hetzelfde is in de menselijke hersenen. Zowel hersenonderzoekers als psychologen zijn daarom geïnteresseerd in deze ontdekking. Ook pedagogen zouden om praktische redenen geïnteresseerd kunnen zijn.

- Het zou belangrijk moeten zijn voor iedereen die les geeft deze mechanismen, dat de hersenen uitwissen dat wat ze denken niet nodig te hebben, te kennen. Men wil toch niet per vergissing deze mechanismen activeren, meent Gerund Lesshow.

Tekst: Angela Björn

Gepubliceerd op 29 oktober 2015 door Tove Smeds
Bron: www.vetenskaphalsa.se

Vertaling: Inge van Delft


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats