Stimulering van het afvalverwijderingssysteem van de hersenen


Kunnen we in het lichaam de eigen immuuncellen mobiliseren om te helpen bij het bestrijden van de ziekte van Alzheimer?

Wereldwijd lijdt meer dan 20% van de mensen van 85 jaar en ouder aan de ziekte van Alzheimer (AD). Afzettingen van beta-amyloïde (AB) peptide vormen een belangrijke doelgroep voor onderzoek naar Alzheimer. Deze peptide fragmenten, welke zich ophopen in de hersenen van AD patiënten, spelen een belangrijke rol bij de pathogenese van AD. Een onderzoeksteam onder leiding van Prof. Dr. Frank Heppner, directeur van Charité's Department of Neuropathology, had eerder aangetoond dat immuuncellen in de hersenen, bekend als microglia, worden aangetast tijdens het verloop van Alzheimer. Dus zijn bij Alzheimer de microglia niet in staat om te voldoen aan hun primaire doel en dat is het elimineren van vreemde stoffen of abnormale pathologische structuren zoals beta-amyloïde peptiden.

In deze huidige studie onderzoekt hetzelfde team van onderzoekers of het mogelijk is om macrofagen, de perifere tegenhangers van microglia die buiten de hersenen en in het bloed aanwezig zijn, aan te moedigen om naar de hersenen te migreren om daar de rol over te nemen van de disfunctionele microglia. De onderzoekers startten met het ontwikkelen van een muismodel met AD, waarbij ze microglia ablateerden/wegnamen. Dit creëerde een noodsituatie die de hersenen dat aanzette tot een infiltratie reactie en het resulteerde in een migratie van bloed overdraagbare macrofagen van perifere locaties naar de hersenen. Deze perifere afgeleide cellen ondergingen vervolgens in de hersenen een verdere ontwikkeling die ze vergelijkbaar maakten met microglia, echter zonder dat het invloed had op AD pathologie en in plaats dat ze clusterden rond Aβ afzettingen werden ze volledig genegeerd. Deze bevindingen werden weerspiegeld door een andere studie die werd uitgevoerd door een groep onderzoekers van de Universiteit van Tübingen en het werk werd ook gepubliceerd in het huidige nummer van het Journal of Experimental Medicine.

Prof. Dr. Frank Heppner legt uit dat “om deze perifere macrofagen geinteresseerd te maken in Aβ peptiden, kregen AD muizen met bloed-overdraagbare macrofagen in de hersenen in plaats van normaal aanwezige microglia een Aβ vaccin - een aanpak die momenteel wordt onderzocht in verschillende klinische proeven, en het blijft een onderwerp van intensieve discussie. Maar zelfs deze extra stimulatie heeft de perifere macrofagen niet effectiever gemaakt dan de resident in de hersenen aanwezige microglia. Natuurlijk zal het motiveren van de residente microglia of de perifere macrofagen om hun volledige potentieel te realiseren een andere of aanvullende stimulans nodig hebben.” aldus prof. Heppner. “Maar onze gegevens zijn relevant omdat tot nu toe vele recente studies hebben vastgesteld dat microglia een belangrijke speler is bij de ontwikkeling en progressie van de ziekte Alzheimer. Het is daarom van fundamenteel belang, vooral met betrekking tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, dat we een gedetailleerd inzicht krijgen in zowel de rol als de functie van microglia en macrofagen bij AD.”

De onderzoekers zijn nu van plan om verder onderzoek te richten op het identificeren van de ontbrekende stimulans. Daarmee hopen zij er voor te zorgen dat de betreffende fagocytische cellen kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke functie.

Vertaling: Lia Bakker


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats