Waarom de hele nacht leren niet werkt


Wil je morgen een 10 scoren voor die test? Hier is een tip: zet de koffie weg en ga naar bed.

Wetenschappers weten al lang dat slaap, geheugen en leren zeer met elkaar verbonden zijn. De meeste dieren, van vliegen tot mensen, hebben moeite met het herinneren van informatie wanneer zij van hun slaap beroofd worden. Studies hebben aangetoond dat de slaap van cruciaal belang is bij het omzetten van informatie van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen, een proces dat consolidatie genoemd wordt. Maar hoe dat proces werkt is tot op heden een mysterie gebleven.

De vraag is of het mechanisme dat de nachtrust bevordert ook het geheugen consolideert, of werken twee afzonderlijke processen samen? Met andere woorden, treedt consolidatie op tijdens de slaap omdat de hersenen dan rustig zijn, waardoor de zenuwcellen van het geheugen hun werk kunnen doen, of zijn het de zenuwcellen van het geheugen die ons in staat stellen om te slapen?

In een recent artikel in het tijdschrift eLife geven promovendi Paula Haynes en Bethany Christmann van het Griffith Lab aan dat het laatste het geval is.
Haynes en Christmann hebben hun onderzoek gericht op dorsaal gekoppelde mediale (DPM – Dorsal Paired Medial) neuronen, de bekende geheugen consolidators in fruitvliegjes. Zij waren de eersten die opmerkten dat als de DPM neuronen geactiveerd worden, de vliegen meer slapen. Wanneer zij gedeactiveerd worden, blijven de vliegen levendig .

Deze geheugen consolidators remmen het wakker blijven wanneer ze beginnen met het omzetten van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Dit alles vindt plaats in een deel van de hersenen van het fruitvliegje genaamd de corpora pedunculata, vergelijkbaar met de hippocampus, waar onze herinneringen worden opgeslagen. Het blijkt dat de delen van de corpora pedunculata die verantwoordelijk zijn voor het geheugen en het leerproces ook het fruitvliegje wakker houden.

"Het is bijna alsof dat deel van de corpora pedunculata zegt: 'hé, wakker blijven en leer dit,' 'zegt Christmann." “Dan, na een tijdje, gaan de DPM neuronen de signalering naar die sectie onderdrukken, alsof ze daarmee zeggen 'je hebt slaap nodig als je je dit later wilt kunnen herinneren.' “ Door te begrijpen hoe de slaap en het geheugen in een eenvoudig systeem zoals het fruitvliegje werkt, kan wetenschappers helpen om de geheimen van het menselijk brein te ontrafelen.

"Wetende dat de slaap en geheugen elkaar in de hersenen van vliegen overlappen kan ervoor zorgen dat onderzoekers hun zoektocht bij de mens verfijnen," zegt Christmann. "Uiteindelijk zou het kunnen helpen om erachter te komen hoe de slaap of het geheugen wordt beïnvloed als er dingen fout gaan, zoals in het geval van slapeloosheid of geheugenstoornissen. "

http://www.brandeis.edu/

Vertaling: Hanneke van der Woud



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats