Infecties kunnen Uw IQ beïnvloeden


Nieuw onderzoek toont aan dat infecties uw cognitieve vermogen kunnen beïnvloeden: de studie is de grootste qua omvang tot nu toe en toont een duidelijk verband aan tussen infectie niveaus en aangetaste oordeelsvermogen.

Nieuw onderzoek toont aan dat infecties uw cognitieve vermogen kunnen beïnvloeden: de studie is de grootste qua omvang tot nu toe en toont een duidelijk verband aan tussen infectie niveaus en aangetaste oordeelsvermogen.

Iedereen kan lijden aan een infectie, bij voorbeeld in de buik, urinewegen of huid. Niettemin, toont een nieuw Deens onderzoek aan, dat de verontrustende situatie van de patiënt niet noodzakelijkerwijs eindigt, wanneer de infectie eenmaal behandeld is. Feitelijk,kunnen de daarop volgende infecties, effect hebben op uw cognitieve vaardigheden aldus gemeten met een IQ test:

“Ons onderzoek toont een verband aan tussen hospitalisatie ten gevolge van een door infectie aangetaste cognitiviteit corresponderend met een IQ score van 1.76 lager dan normaal. Mensen met 5 of meer ziekenhuis consulten vanwege infecties, hadden een IQ score van 9.44 lager dan normaal. De studie toont derhalve een duidelijke gedoseerd verband tussen het aantal infecties en het effect van de verhoogde toename van de cognitieve vaardigheden, door de tijdelijke nabijheid van de laatste infectie en de ernst van de infectie.

Infecties in de hersenen hadden het grootste effect op de cognitieve vaardigheden, maar veel andere type infecties, ernstig genoeg voor een ziekenhuisopname, kunnen eveneens de cognitieve vaardigheden van een patiënt beïnvloeden. Bovendien lijkt het via de meting van een IQ test erop, dat het immuun systeem zelf de hersenen tot zodanige vorm kan beïnvloeden, dat de cognitieve vaardigheden aangetast kunnen worden, zelfs vele jaren later nadat de infectie genezen is”, legt MD en PhD Michael Eriksen Benrós uit, die aangesloten is aan het Nationaal Centrum voor Register-Gebaseerd Onderzoek aan het BSS & Het Mentale Gezondheid Centrum Kopenhagen, Universiteit van Kopenhagen.

Hij heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Aarhus.

190.000 Denen namen deel aan het onderzoek.
Het onderzoek is een landelijk geregistreerd onderzoek waarbij 190.000 Denen gemonitord werden, geboren tussen 1974 en 1994, waarbij hun IQ gemeten werd tussen 2006 en 2012 en waarvan 35% van de deelnemers een ziekenhuis consult had gehad vanwege een infectie, voordat de IQ test werd afgenomen.

Volgens de Senior Onderzoeker Michael Eriksen Benrós, zou een deel van de verklaring voor de toename van het risico tot afgenomen cognitiviteit ten gevolge van een infectie als volgt kunnen zijn:

“Infecties kunnen de hersenen rechtstreeks beïnvloeden, maar ook door een perifere ontsteking, kunnen de hersenen en onze mentale vermogen beïnvloed worden. Onlangs zijn infecties in verband gebracht met zowel depressie als schizofrenie en eveneens is aangetoond, dat het de cognitieve vaardigheden beïnvloed bij mensen die lijden aan dementie.

Dit is het eerste grote onderzoek dat verondersteld, dat infecties de hersenen kunnen beïnvloeden alsmede de cognitieve vaardigheden bij gezonde individuen”.

“We kunnen zien dat de hersenen door allerlei type infecties beïnvloed worden. Daarom is het belangrijk om meer onderzoek te doen naar het mechanisme welke verscholen ligt achter het verband tussen iemands immuun systeem en mentale gezondheid, “zegt Michael Eriksen Benrós.

Hij hoopt door meer te ontdekken over dit verband, dat dit zal helpen om de aantasting van de mentale gezondheid en toekomstige behandelingen te kunnen verbeteren.

Experimenten op dieren hebben onlangs aangetoond, dat het immuunsysteem cognitieve vaardigheden kan beïnvloeden. Meer recente kleinere studies bij mensen wijzen eveneens in deze richting. Normaliter zijn de hersenen beschermd door het immuunsysteem, maar door infecties en ontstekingen kunnen de hersenen mogelijk beïnvloed worden. Het onderzoek van Michael Eriksen Benrós suggereert,dat de aantasting van het immuunsysteem mogelijk de oorzaak kan zijn van de cognitieve stoornis, omdat veel verschillende type infecties in verband werden gebracht met een toename van een cognitieve stoornis. Dit is de eerste studie welke dit verband op deze wijze heeft onderzocht.

De resultaten suggereren dat het immuunsysteem reageert op de infecties en mogelijk van invloed zijn op de hersenen waarbij iemands cognitieve vaardigheden beïnvloed worden. Dit is in lijn met eerdere studies, waarvan sommige eveneens onder leiding van Dr. Michael Eriksen Benrós werden uitgevoerd, welke aantonen dat infecties in verband werden gebracht met het toegenomen risico om mentale stoornissen te ontwikkelen zoals depressie en schizofrenie.

De onderzoekers verantwoordelijk voor de studie hopen, dat hun resultaten mogen aansporen tot verder onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van het immuunsysteem bij de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen en of het ontdekte verband, bijdraagt aan de ontwikkeling van psychische stoornissen of dat deze veroorzaakt kunnen worden door o.a. genetische erfelijkheid. De studie is aangepast onder sociale condities ten behoeve van ouderlijke educatie niveaus; hoewel, het niet uitgesloten kan worden dat erfelijke en omgevingsfactoren in verband gebracht kunnen worden met gerelateerde infecties.

FEITEN
Ongeveer 190.000 Denen geboren tussen 1974 en 1994, namen deel aan de IQ test tussen 2006 en 2012, zij werden uit de Deense Nationale registers geselecteerd. 35% van deze personen hadden ziekenhuis consulten gehad in verband met infecties.

De studie is gefinancierd door de Stanley Medische Stichting, het Europese Onderzoek Consultancy en de Lundbeck Stichting.

De bevindingen zijn zojuist gepubliceerd in het vooraanstaande internationale magazine PLOS 1.

http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0124005

Vertaling: Yvonne Bergwerff


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats