Tanden stevig maken: bevers laten ons de manier zien hoe het glazuur te verbeteren


Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een beter begrip van het proces in tandbederf, bijtijdse ontdekking

Bevers poetsen hun tanden niet, en ze drinken geen gefluorideerd water, maar een nieuwe Northwestern University studie meldt: bevers hebben wel een ingebouwde bescherming tegen tandbederf in de chemische structuur van hun tanden: ijzer.

Het gepigmenteerde glazuur, ontdekten de onderzoekers, is zowel harder en beter bestand tegen zuur dan gewoon glazuur, met inbegrip van die behandeld zijn met fluoride. Deze ontdekking is onder andere die kunnen leiden tot een beter begrip van menselijk tandbederf, vroege detectie van de ziekte en de verbetering van de huidige fluoride behandelingen.

Lagen van goed geordende hydroxie-apatiet "nanodraden" vormen de kern structuur van glazuur, maar Derk Joester en zijn team ontdekten het is het materiaal rondom de nanodraden, waar kleine hoeveelheden van amorfe mineralen, rijk aan ijzer en magnesium zijn bevestigd, de weerstand en mechanische eigenschappen van het glazuur tegen zuren aanstuurt.

Glazuur is een zeer complexe structuur, wat het onderzoek ervan het uitdagend maakt. Het Joester team toonde als eerste ondubbelzinnig aan dat deze "amorfe" of ongestructureerde fase bestaat in het glazuur, en zij zijn de eerste om de precieze samenstelling en structuur aan te tonen.

"We hebben echt een grote stap voorwaarts gemaakt in het doorgronden van de samenstelling en structuur van glazuur – de beschermende buitenste laag van de tand – tot op de kleinste lengteschalen," zei Joester, eerste auteur van de studie en een universitair hoofddocent van de Materials Science and Engineering in de McCormick School of engineering and Applied Science.

"Het ongestructureerde materiaal, dat goed is voor slechts een kleine fractie van glazuur, speelt waarschijnlijk een rol bij tandbederf ", zei Joester. "Wij vonden dat de minderheid van ionen - degenen zijn die diversiteit bieden. Die echt het verschil in bescherming maakt In het reguliere glazuur, is magnesium, en in het gepigmenteerde glazuur van bevers en andere knaagdieren, is het ijzer."

Het ongekende beeldende onderzoek over het tandglazuur op nanoschaal zal worden gepubliceerd 13 februari door het tijdschrift Science.

http://www.northwestern.edu

Vertaling: Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats