Nieuw rapport verbindt frequent light frisdrank gebruik aan het stijgen van de tailleomvang


Degenen die light frisdrank drinken denken dat het zal helpen ongewenst buikvet kwijt te raken maar kunnen zien dat hun tailleomvang in plaats daarvan stijgt. Nieuwe analyses uit een observationele studie van San Antonio lijken mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder dit aan te geven.

De San Antonio Longitudinal Study of Aging (SALSA), onder leiding van Helen P. Hazuda, Ph.D., professor in de geneeskunde in de School of Medicine aan de Universiteit van Texas Health Science Center in San Antonio, verzamelde gegevens over de gezondheidstoestand en leefstijl van 749 Mexicaans-Amerikaanse en Europese-Amerikaanse bejaarden, daarna volgde de gezondheid status in de 466 overlevenden voor meer dan negen jaar. Het aantal frisdranken dat zij verbruikten - of ze op dieet waren of gewoon aten - werd door interviews aan het begin van het onderzoek en op elk van de drie follow-up bezoeken vastgelegd, waar SALSA personeel de taille omtrek van de deelnemers en andere parameters opmaten.

Bevindingen

Onder de SALSA deelnemers die meldden dat ze geen light frisdranken hebben verbruikt, was de taille omtrek minder dan 1 inch verhoogd over het gemiddeld van de totale follow-up periode, zei Sharon P. Fowler, MPH, adjunct faculteit in de School of Medicine aan de Health Science Center. Onder de deelnemers die occasioneel gebruik meldden - het drinken van minder dan een light frisdrank per dag – was de tailleomtrek bijna 2 inch verhoogd. En onder degenen die light frisdranken elke dag verbruikte, of vaker dan één keer per dag, was de taille omtrek gestegen met 3 inch. Samen met senior auteur Dr Hazuda en co-auteur Ken Williams, MS, adjunct faculteit in de School of Medicine, Fowler zijn ze de eerste auteur van een krant die de gegevens beschrijven in de uitgave van april van het Journal of the American Society Geriatrie.

Deze bevindingen zijn als een rode vlag voor senioren omdat het vet rond de taille - de spreekwoordelijke zwemband om het middel - niet alleen vet vlak onder de huid omvat, maar ook vet dat zich ophoopt rond de inwendige organen, te weten de ingewanden. Vele studies hebben visceraal vet aan een verhoogd risico op ontsteking en metabole ziekten, zoals diabetes, hartaanval, beroerte, kanker en mortaliteit verbonden. Wanneer tailles op oudere leeftijd zo uitdijen, en visceraal vet zo buiten proporties toeneemt, stijgt het risico.

"Omdat in het onderzoek van Dr. Hazuda de taille omtrek gemeten werd, evenals het totale gewicht, waren we in staat om te kijken naar wat er gebeurde met abdominale obese deelnemers '," zei Fowler. "De verhogingen van buikvet werden meer dan drie keer zo veel in de dagelijkse voeding bij frisdrank gebruikers t.o.v. niet-gebruikers, tijdens hun leven. Verhoging van de tailleomtrek wordt geassocieerd met een verhoogd risico van deze ernstige aandoeningen en zelfs het er aan sterven."

http://www.uthscsa.edu/hscnews

Vertaling: Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats