Kunnen mensen met epilepsie geholpen worden door muziek?


Scans tonen aan: hersengolven van mensen met aandoeningen blijken te synchroniseren met muziek

AMERICAN PSYCHOLOGICAL ASSOCIATION

TORONTO – Hersenen van mensen met epilepsie blijken anders op muziek te reageren dan de hersenen van mensen die geen aandoening hebben, een ontdekking die naar nieuwe therapieën kan leiden om epileptische aanvallen te voorkomen, volgens een op de Amerikaanse Psychological Association’s 123rd Annual Convention gepresenteerd onderzoek.

“We denken dat muziek in principe kan worden gebruikt als een interventie om mensen met epilepsie te helpen,” zegt Christine Charyton, PhD, adjunct assistent professor en gast assistent professor neurologie van The Ohio State University Wexner Medical Center, die het onderzoek presenteerde.

Ca. 80 procent van de epilepsie aandoeningen zijn, wat bekend staat als epilepsie van de slaapkwab, waarbij de aanvallen vanuit de slaapkwab van de hersenen blijken te komen. Muziek wordt verwerkt in de gehoor hersenschors in hetzelfde gebied van de hersenen, waardoor Charyton het effect van muziek op de hersenen van epilepsie patiënten wilde bestuderen. Charyton en haar collega’s vergeleken de muzikale verwerkingsmogelijkheden van de hersenen van mensen met en zonder epilepsie met behulp van een elektro-encefalogram, waarbij electroden aan de schedel worden bevestigd om hersengolfpatronen op te vangen en vast te leggen. Ze verzamelden gegevens van 21 patiënten in de epilepsie monitoring unit bij The Ohio State University Wexner Medical Center tussen september 2012 en mei 2014.

De onderzoekers registreerden hersengolfpatronen terwijl de patiënten 10 minuten stilte hoorden, gevolgd door of Sonata in D Major van Mozart, Andante Movement II (K448), of John Coltrane's vertolking van My Favorite Things, dan een tweede 10-minuten durende stilte, de andere van de twee muziekstukken en als laatste een derde periode van 10 minuten stilte. De volgorde van de muziek stond niet vast, wat betekende dat sommige deelnemers eerst naar Mozart luisteren en de anderen eerst naar Coltrane.

De onderzoekers vonden aanzienlijk hogere niveaus van hersengolfactiviteit bij de deelnemers als zij naar muziek luisterden. Nog belangrijker, zegt Charyton, de hersengolfactiviteit van de mensen met epilepsie leek meer te synchroniseren met de muziek, vooral in de slaapkwab, dan bij degenen zonder epilepsie.

“We waren verrast door de uitkomst,” zegt Charyton. “We gingen ervan uit dat muziek anders verwerkt zou worden in de hersenen dan stilte. We wisten niet of dit hetzelfde of anders zou zijn bij epilepsiepatiënten.”

Hoewel ze niet gelooft dat muziek de huidige epilepsiebehandelingen zou kunnen vervangen, zegt Charyton, zou muziek door dit onderzoek een nieuwe interventie kunnen zijn, in combinatie met de traditionele behandelwijze, om de aanvallen bij mensen met epilepsie te helpen voorkomen.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats