Vet verandert van diabetes vijand naar potentiële behandeling

Een nieuw wapen in de strijd tegen diabetes type 2 komt onverwachts opduiken: vet. Onderzoekers hebben een nieuwe klasse van potentiele therapeutische lipiden ontdekt nl. vetzuuresters van hydroxy vetzuren (FAHFAs). Deze lipiden zijn in lagere niveaus aanwezig bij mensen met insulineresistentie, een risicofactor voor diabets type 2, dan bij degenen die de aandoening niet hebben. Het toedienen van FAHFAs aan diabetische muizen verbeterde hun glucose metabolisme en insuline secretie; de opening van een verrassende weg voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de ziekte.

Het team beschrijft zijn aanpak beschrijven op de 249e National Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS), 's werelds grootste wetenschappelijke bijeenkomst.

Eén op de tien mensen in de Verenigde Staten heeft diabetes type 2, dat meteen de zevende belangrijkste doodsoorzaak is. Overtollig gewicht en lichaamsvet verhogen het ziekterisico. Genen spelen ook een rol, maar veel blijft onbekend.

"Er zijn een aantal geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van diabetes type 2 maar er zijn nog hiaten in onze kennis over wat de oorzaak is," zegt Alan Saghatelian, Ph.D., van het Salk Institute for Biological Studies. Hij leidt het onderzoek samen met Barbara Kahn, MD "Onze ontdekking kwam uit fundamenteel onderzoek naar het begrijpen van het onderliggend mechanisme van diabetes type 2."

De onderzoekers bestudeerden insulineresistentie, een metabool defect dat zou kunnen bijdragen tot de ontwikkeling en progressie van diabetes type 2. Insulineresistentie ontstaat wanneer het lichaam niet reageert op de insuline die wordt geproduceerd, waardoor glucose wordt aangemaakt in het bloed. Het wordt doorgaans geassocieerd met obesitas. Maar het team van Kahn aan het Beth Israel Medical Center Deaconess vond dat ze obese muizen konden creëren die ongewoon gevoelig waren voor insuline.

Zoals later bleek hadden deze muizen niveaus van een voorheen onbekende familie van vetten, die ze de naam FAHFAs gaven. De onderzoekers vermoeden dat deze lipiden de oorzaak waren van de verhoogde insulinegevoeligheid. Ze dachten dat als dit het geval was, onderzoek naar deze nieuw ontdekte vetten wel eens zouden kunnen leiden tot een diabetestherapie. In totaal ontdekten de onderzoekers 16 verschillende soorten FAHFAs bij de muizen met een techniek genaamd massaspectrometrie.

Om te na te gaan dat hun bevindingen niet beperkt waren tot knaagdieren, maten de onderzoekers de FAHFA niveaus in bloedstalen van menselijke proefpersonen; men vond inderdaad lagere niveaus van deze verbindingen in de stalen van personen met insulineresistentie. Ze controleerden ook verschillende voedingsmiddelen en detecteerden FAHFAs in appels, broccoli, rundvlees, kip en eieren. "We aten deze producten gedurende een lange tijd en ze zijn niet giftig," zegt Saghatelian, wat suggereert dat FAHFAs veilig zijn om te gebruiken als medicijn.

Om te testen hoe goed FAHFAs zouden kunnen werken als potentiële therapie, voedden de onderzoekers de lipiden aan muizen met insulineresistentie en namen verbetering waar van de ontsteking, de gevoeligheid voor insuline en glucose opname. Hoewel dit experiment suggereert dat men met FAHFAs diabetes type-2-diabetes geneesmiddelen kan maken, zegt Saghatelian dat hij nu verder kijkt dan de lipiden. "Dit zijn erg interssante verbindingen, maar lipiden kunnen niet gebruikt worden als medicijn om verschillende redenen, waaronder dat ze misschien niet in staat zijn om effectieve doses te bereiken in de relevante weefsels," zegt hij. "Maar het bestaan van FAHFAs betekent dat er een metabole route is voor het maken en breken van deze molecules. Het identificeren van de enzymen bij deze processen kan een leiden tot betere geneesmiddelen."

De Saghatelian en Kahn laboratoria ontleden momenteel menselijke weefsels. Eenmaal geïdentificeerd, zullen de wetenschappers het weefsel onderzoeken van de enzymen betrokken bij het FAHFA metabolisme. Geneesmiddelen zouden kunnen ontwikkeld worden die werken door ofwel het verhogen van de activiteit van enzymen die FAHFAs produceren of het blokkeren van deze die FAHFAs vernietigen.

"Als we meer informatie over diabetes type 2 hebben," zegt Saghatelian, "zullen we in staat zijn om voor de dag te komen met betere therapieën die de ziekte met minder bijwerkingen kan behandelen en die effectief zullen zijn voor een groter aantal mensen."

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats