'Gezond' vetweefsel kan de sleutel zijn tot het omkeren van type 2 diabetes


Nieuw onderzoek vond dat het voorkomen van ontstekingen in vetweefsel de sleutel kan zijn tot het voorkomen of zelfs omkeren van type 2 diabetes.

Onderzoekers van het Melbourne Walter en Eliza Hall Institute, met collega's van het RIKEN Institute, Japan, konden diabetes type 2 in laboratorium modellen omkeren door het onderdrukken van de ontstekingsreactie in vetweefsel.

Dr Ajith Vasanthakumar, Dr. Axel Kallies en collega's van het instituut ontdekten dat gespecialiseerde immuuncellen, de zogenaamde regulatoire T-cellen (Tregs), een belangrijke rol spelen in het controleren van ontstekingen in het vetweefsel en het handhaven van de gevoeligheid voor insuline. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Immunology.

Meer dan 850.000 Australiërs hebben naar schatting type 2 diabetes, die de meest voorkomende vorm van diabetes is en nog altijd stijgt. De ziekte is sterk verbonden met overgewicht of hoge bloeddruk. Lange termijn complicaties van type 2 diabetes omvatten nier, oog en hartkwalen.

Mensen met type 2 diabetes hebben een gereduceerde gevoeligheid voor insuline, een hormoon dat normaal de opname van glucose door cellen die niet meer reageren , adequaat triggert. Men denkt nu dat deze afname van insulinegevoeligheid het gevolg is van ontstekingen in het vetweefsel van mensen die zwaarlijvig zijn.

Dr Vasanthakumar zei dat Tregs optraden als de bewakers van het immuunsysteem door het voorkomen dat de immuunrespons uit de hand loopt waardoor de eigen weefsels van het lichaam worden aangevallen. "Wanneer het aantal Tregs vermindert, kunnen inflammatoire ziekten zoals diabetes en reumatoïde artritis opduiken," zei hij.

Recente studies hebben aangetoond dat vetweefsel zijn eigen unieke soort Tregs heeft, die verdwijnt bij obesitas. "Het vetweefsel van zwaarlijvige mensen heeft een lager aantal Tregs dan het vetweefsel van mensen met gezond gewicht," zei Dr Vasanthakumar. "Zonder Tregs verhoogt de kans op ontsteking van de cellen, en deze toename in ontsteking kan leiden tot insulineresistentie en een hoge bloedsuikerspiegel, een klassiek kenmerk van type 2 diabetes."

De onderzoeksgroep ontdekte een belangrijk hormoon IL-33 (interleukine-33) dat Treg populaties selectief kan stimuleren in vetweefsel en de ontwikkeling van type 2 diabetes kan stoppen of zelfs omkeren in preclinische modellen.

"De behandeling van vetweefsel met IL-33 herstelde de normale Treg celniveaus, waardoor de bloedsuikerspiegel verlaagde en ontstekingen deed afnemen," zei Dr Vasanthakumar. "Behandelingen die IL-33 nabootsen kunnen de kans op het krijgen van obesitas gerelateerde ontsteking en type 2 diabetes verminderen. '

Dr Kallies zei dat het onderzoek het belang van een 'gezond' vetweefsel in het behoud van een gezond lichaam onderstreept. "We kunnen niet meer zeggen dat vetweefsel gewoon dient voor opslag van energie," zei Dr Kallies.

"Vetweefsel wordt steeds meer erkend als een cruciaal orgaan dat hormonen afgeeft en de ontwikkeling regelt. Het gezond houden van ons vetweefsel is belangrijk voor ons algemeen welzijn, en ons onderzoek wijst op de belangrijke rol die het speelt in het voorkomen van ziekte."

http://www.wehi.edu.au/

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats