Voorkom pieken in de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 door het eten van meer eiwitten bij het ontbijt


Personen met diabetes type 2 hebben problemen met het reguleren van hun glucose- oftewel bloedsuikerspiegel, vooral na maaltijden. Maar nu hebben onderzoekers van de universiteit van Missouri ontdekt dat door het eten van meer eiwitten bij het ontbijt, type 2 diabetici de suikerpieken bij zowel ontbijt als lunch kunnen verlagen.

“Mensen nemen vaak aan dat de reactie van hun suikerspiegel op een maaltijd dezelfde zal zijn als die op andere maaltijden, maar dat is echt niet het geval,” vertelde Jill Kanaley, hoogleraar bij de MU (Missouri University) Department of Nutrition and Exercise Physiology (afdeling voedings- en bewegingsfysiologie).

“Wij weten bijvoorbeeld dat wat en wanneer je eet een verschil maakt, en dat, wanneer je het ontbijt overslaat, de reactie van de suikerspiegel op de lunch enorm groot is. In ons onderzoek vonden we dat degenen die wel ontbeten, bij de lunch een meer adequate reactie van de suikerspiegel hadden.”

Kanaley en haar collega's bekeken bij type 2 diabeten de spiegels van suiker, insuline en enkele andere hormonen van het spijsverteringskanaal –die meehelpen bij het regelen van de insulinerespons– na ontbijt en lunch. Het ontbijt van de deelnemers had ofwel een hoog eiwit- ofwel een hoog koolhydraatgehalte, en de lunch bevatte een standaard hoeveelheid eiwitten en koolhydraten.

Wat de onderzoekers zagen, was dat het eten van meer eiwitten bij het ontbijt de bloedsuikerspiegel na een maaltijd omlaag bracht. “Na de middagmaaltijd waren de insulineniveaus licht verhoogd, hetgeen aantoonde dat de lichamen van de personen aan het werk waren zoals het hoort bij het regelen van bloedsuikerspiegels,” aldus Kanaley.

“De eerste maaltijd van de dag is sterk bepalend voor het behouden van glycemische controle bij latere maaltijden, dus deze zet echt de stemming voor de rest van de dag,”zei Kanaley. “Ontbijten zet de cellen aan tot het verhogen van de concentratie insuline bij de tweede maaltijd, en dat is prima, want het laat zien dat het lichaam zijn best doet om de suikerspiegel te reguleren.

Maar type 2 diabeten moeten er goed om denken dat verschillende soorten voedsel bij hen voor verschillende reacties zorgen; om goed te begrijpen hoe zij op een maaltijd reageren, moeten ze hun bloedsuikergehalte steeds in de gaten houden. En afhankelijk van de hoeveelheid fysieke activiteit die men die dag ontplooid heeft of hoeveel tijd er tussen de maaltijden zat, kan men anders reageren op wat men eet.”

Kanaley zei dat, hoewel het personen met hoge suikerspiegels kan helpen om meer eiwitten te eten, zij deze niet in enorme hoeveelheden hoeven te nuttigen om de voordelen ervan te ondervinden.

“Onze aanbeveling is 25-30 gram eiwit bij het ontbijt te nemen, en dit ligt binnen de norm van de aanbevelingen van de FDA (Food and Drug Administration, de Amerikaanse equivalent van de Voedel- en Warenauthoriteit in Nederland),” aldus Kanaley.

Vertaling: G. Gjaltema – 2015


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats