Zware depressie laat sporen na op metabool niveau


Volgens nieuw bewijs, gemeld in de Cell Press Jounal Current Biology van 23 april j.l., zet een zware depressie een onverwachte metabole handtekening. Deze observaties bij mensen en muizen verschaffen een nieuwe inzicht in de aard van een depressie. Ze kunnen ook zorgen voor nieuwe manieren om de geestelijke gezondheid op moleculair niveau te meten en bewaken.

"Onze meest opmerkelijke bevinding betreft de mate van verandering in het DNA van mitochondriën in reactie op stress," zegt professor Jonathan Flint van de Universiteit van Oxford.

Mitochondriën zijn onderdelen van cellen die verantwoordelijk zijn voor de energieopwekking in de cel, en ze hebben hun eigen DNA. Een toename van DNA in mitochondriën betekent dat er een verandering is in de mitochondriale en cellulaire energetica, legt Flint uit.

"We zagen een onverwachte koppeling tussen de cellulaire energetica en zware depressies, die altijd worden beschouwd als een stemmingsstoornis."

Flint en zijn collega’s kwamen hier min of meer toevallig achter, terwijl ze, bij duizenden onder controle zijnde vrouwen met terugkerende depressies, op zoek waren naar genen die het risico op depressie risico vergroten (zie http://www.well.ox.ac.uk/converge ). Veel van deze depressieve vrouwen hadden ook een moeilijke kindertijd, met inbegrip van seksueel misbruik.

De onderzoekers merkten iets nogal ongebruikelijks op in het DNA van bepaalde vrouwen.
De monsters van vrouwen met geschiedenis van stressgerelateerde depressies bevatten meer mitochondriaal DNA dan andere monsters.

"We waren erg verbaasd over deze obeservatie - zo verbaasd, dat het lang heeft geduurd om onszelf ervan te overtuigen dat het echt zo was, en geen toevalligheid," aldus Flint.

De nieuwe ontdekking spoorde Flint en zijn team aan om een ander fenomeen op moleculair niveau in verband met depressies uit eerdere studies te evalueren. Telomeren, een zich herhalend stuk DNA aan het uiteinde van elk chromosoom, verkorten met elke celdeling (en dus met je leeftijd). Van veranderingen in metabolisme is aangetoond dat dit de mate van veroudering verandert, zodat de onderzoekers zich afvroegen of ze ook een verandering in erosie van telomeren zouden kunnen zien. En dat vonden ze inderdaad!

Om deze hypothese verder te testen, keek Flint's team naar laboratoriummuizen die gedurende vier weken aan stress werden blootgesteld. Uit deze studie met muizen bleek niet alleen dat stress beide moleculaire veranderingen veroorzaakte, maar ook dat de veranderingen gedeeltelijk omkeerbaar waren en uitgelokt werden door toediening van het stresshormoon corticosteron.

Flint zegt, dat de moleculaire veranderingen die ze hebben waargenomen waarschijnlijk de manier toont waarop het lichaam omgaat met belangrijke stressoren. Als onze hersenen een bedreiging ervaren - bijvoorbeeld het gebrek aan voedsel of een geschiedenis van misbruik -, kan het waarschijnlijk een reeks beschermende metabole veranderingen initiëren.
"Depressie kan in zekere zin worden beschouwd als een metabole reactie op ervaren stress," aldus Flint.

De onderzoekers hopen ook dat de moleculaire veranderingen kunnen dienen als biomarkers van stress en de gevolgen ervan. Het is bijvoorbeeld mogelijk, dat een afname van mitochondriale DNA-spiegels na een behandeling, kan worden gebruikt als indicator voor het succes ervan.

Er is nog steeds meer onderzoek nodig. "We hebben slechts een momentopname van de relatie tussen de moleculaire markers en depressie", aldus Flint. "We willen weten hoe ze na verloop van tijd veranderen - vóór, tijdens en na een depressieve ziekte. Die informatie zal ons veel duidelijkheid verschaffen over hun klinische bruikbaarheid.".

Vertaling: Frits Suntjens

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats