Je darmbacteriën bepalen welke voeding het beste is voor gewichtsvermindering


CHALMERS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

Nieuw onderzoek biedt "op maat" dieetadvies - gebaseerd op onze persoonlijke gezonde microbiomen - voor personen die af willen vallen en het risico op ziekten willen verminderen. Systeem-biologen van Chalmers University of Technology hebben voor de eerste keer met succes in detail geïdentificeerd hoe sommige van onze meest voorkomende darmbacteriën interactief reageren tijdens de stofwisseling.

De onderzoekers van Chalmers University of Technology hebben een wiskundige berekening ontwikkeld die het mogelijk maakt om te voorspellen hoe verschillende patiënten zullen reageren op een gewijzigd dieet, afhankelijk van hoe hun darmflora is samengesteld.

Het samenwerkend onderzoek is uitgevoerd in het kader van het door de EU gefinancierde project Metacardis, gecoördineerd door professor Karine Clement bij Instituut Cardiometabolism and Nutrition (Ican, Hôpital de la Salpêtrière, Inserm / Sorbonne University) te Parijs alsmede professor Fredrik Bäckhed op Universiteit van Göteborg.

"Deze methode stelt ons in staat om elke individuele stofwisselingsbacterie te identificeren en zodoende grip te krijgen op de fundamentele mechanismen in de menselijke stofwisseling," zegt Jens Nielsen, hoogleraar systeembiologie bij Chalmers en hoofd van het onderzoeksteam.

Er zijn maximaal 1.000 verschillende soorten bacteriën en andere micro-organismen in de menselijke spijsvertering, waarvan vele op een of andere manier deelnemen aan metabolisme. De samenstelling van de menselijke darm microbiomen varieert tussen de individuen, om grotendeels onbekende redenen. Uit onderzoek van de afgelopen jaren is gebleken dat er een verband is tussen bepaalde ziekten en de samenstelling van de darm microbiomen.

"Dit is duidelijk wat betreft bijvoorbeeld type 2 diabetes, aderverkalking en obesitas. Er zijn ook aanwijzingen dat hetzelfde zou kunnen gelden voor depressie en vermogen van het lichaam om te reageren op verschillende behandelingen van kanker," aldus Jens Nielsen.

Hoe micro-organismen nu precies interactie hebben met voedsel, het individu en niet in het minst met elkaar interactie hebben, is uiterst complex. Tot nu toe is het moeilijk geweest om te begrijpen wat de oorzakelijke verbanden zijn. In een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Cell Metabolism bewijzen onderzoekers via klinische proeven echter, dat de wiskundige modellen die ze ontwikkelden werkten.
Het uitgangspunt is een dieet experiment dat werd uitgevoerd bij Ican. Eerst werd de darm microbiome individueel gekenmerkt in een groep van patiënten met overgewicht, en vervolgens werden die patiënten op een gewichtsverlies dieet gezet.

Iedereen verloor gewicht, hetgeen werd verwacht. Echter, bij patiënten met een lage-diversiteit aan darm microbiomen, was het gehalte aan verschillende stoffen die gewoonlijk gezondheidsrisico's aangeven eveneens verminderd in de individuele bloed en ontlasting van de patiënt.

Dit is een afwijking ten opzichte van patiënten die darm microbiomen met meer "biodiversiteit" hadden. Hun gezondheidstoestand werd niet in dezelfde mate beïnvloed. Zeer interessant echter,was dat de systeem- biologen van Chalmers met hun rekenmodellen grotendeels hebben kunnen uitleggen waarom beide groepen patiënten op een bepaalde manier reageerden op hun dieet. "Onder andere hebben we kunnen aantonen dat de darmen van personen met een lage diversiteit darm microbiomen minder aminozuren produceren wanneer ze dit dieet volgen.

Dit is een verklaring voor de verbeterde bloed chemie.

Op de korte termijn, gelooft Jens Nielsen dat het onderzoek het voor artsen gemakkelijker zal maken om patiënten met overgewicht en met een hoger risico op cardiometabole ziekte te identificeren en kan het onderzoek echt belangrijke voordelen voor de gezondheid realiseren door het wijzigen van diëten en daarmee het verliezen van gewicht. Vrij snel moet het mogelijk zijn dieet aanbevelingen te doen, die met de darm microbiomen van individuele patiënten rekening houdt. Karine Clement is hierover al aan het nadenken en nieuwe follow-up van klinische proeven worden ontwikkeld.

"Op de lange termijn zijn we in staat om darmbacteriën toe te dienen bij patiënten bij wie de stofwisseling niet goed functioneert," legt ze uit. Zogenaamde probiotica worden reeds gebruikt – bijvoorbeeld diverse yoghurt culturen - maar de taak van deze bacteriën is in de eerste plaats om de darmen te stabiliseren en het scheppen van een gunstig klimaat. "De volgende generatie van probiotica zal zijn, het toevoegen van bacteriën die direct integreren met de bestaande darm microbiomen en die een blijvende verandering in de samenstelling hebben," zegt Jens Nielsen. De Metabogen onderneming werd opgericht op basis van samenwerking tussen onderzoekers van Chalmers en de Universiteit van Göteborg en streeft er naar om dit soort medicatie verder te ontwikkelen.

Vertaling: Marica Tuinte


Gut microbiota and obesity, what comes first?

Dr. Thomas Greiner explains that the gut microbiota is influenced by your genes, who you're born from and you diet. However the gut microbiota is different between obese and lean patients. In the future studies may discover a right mixture of the bacteria and prevent obesity.


Marianne Gallus Die Rolle der Darmflora bei Übergewicht und Adipositas


Wie das Mikrobiom "Adipositas" verschärfen kann - Prof. Dr. Theodor Dingermann


Gut Flora - a Newly Recognized Participant in Complex Metabolic Diseases


Gut Bacteria Burn Fat, Thrive on Real Food - Gerard Mullin, MD


 

 


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


 


Ontvang gratis de Leefbewust nieuwsbrief en ebook


 

 


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats