Onderzoekers ontdekken moleculaire oorzaak van inflammatoire darmziekten


Durham, NC - De cellen die het darmkanaal bekleden vormen een belangrijke barrière die ons lichaam beschermt tegen de biljoenen bacteriën in de darm. Doorbreken van deze barrière wordt grotendeels bepaald door de signaalmolecule tumornecrosisfactor (TNF) die bij verhoogde hoeveelheden geassocieerd worden met inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Geneesmiddelen tegen TNF blijken een effectieve behandeling te zijn tegen deze ziektes. Ondanks het klinisch belang is het nog steeds niet duidelijk welke triggers een stijging veroorzaken in TNF niveaus in de darm of hoe dit leidt tot het ontstaan van een ziekte.

Duke onderzoekers ontdekten heteen gen UHRF1 dat als een soort moleculaire handrem werkt op TNF. Bij het ontbreken van UHRF1 stuurt TNF een aantal pro-inflammatoire en immuunsignalen die schade toebrengen aan het spijsverteringskanaal.

"Onze bevindingen bieden een nieuwe kijk op het ontstaan en de ontwikkeling van inflammatoire darmziekten", aldus Michel Bagnat, Ph.D., assistent professor in de celbiologie aan de Duke University School of Medicine. "We wisten al dat genetische gevoeligheid een rol speelt, maar wij hebben gevonden dat het niet alleen de immuunsysteem genen zelf zijn, maar ook de regulering van deze genen (via epigenetica), die problemen kan veroorzaken.”

De resultaten worden gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences.

http://www.duke.edu

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats