Cholesterolremmers en industrieel bedrog


In mijn nieuwsbrief van februari 2015 vertelde ik over ons artikel ‘Hoe statistisch bedrog ervoor zorgde dat statines veilig en effectief lijken bij primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziektes’. We zijn verheugd te kunnen melden dat het artikel is genoemd en becommentarieerd op meer dan 300 websites, maar het moet zich nog veel verder verspreiden. Daarom heb ik het hele artikel hier bijgevoegd.

http://www.ravnskov.nu/newsletters#February%202015

Kort geleden hield mijn coauteur Professor David Diamond een briljante lezing bij het Onderzoeksinstituut in Florida, waar hij onze belangrijke bevindingen op een meer humoristische manier verwoordde. Voor diegenen die niet bekend zijn met de wetenschappelijke taal kan het makkelijker zijn om de vele criminele manieren waarop de medicijnenindustrie ons voor de gek houdt te begrijpen door naar David te luisteren. Zijn lezing is nu op het web te zien. Zeg het vooral voort, tegen je vrienden, collega’s, de media en de mensen in het land!

https://www.youtube.com/watch?v=yX1vBA9bLNk&feature=youtu.be

Maar het is nog erger.

Vele jaren lang is ons verteld dat we ons leven kunnen verlengen door één of twee statinemedicijnen per dag in te nemen. Maar er werd niet bij verteld hoeveel extra jaren dit ons zou opleveren. Kort geleden publiceerden drie onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Denemarken een artikel met het antwoord, nadat ze de resultaten van het statineonderzoek – waarin de benodigde informatie te vinden was – hadden geanalyseerd. Hier volgt een deel van de samenvatting:

“….het gemiddelde uitstel van de dood bij onderzoeken naar respectievelijk primaire en secundaire preventie bleek 3,2 en 4,1 dagen te zijn.

Conclusies. Behandeling met statines resulteert in een verassend kleine gemiddelde winst in overleving tijdens de looptijd van het onderzoek. Voor patiënten van wie de levensverwachting begrensd is, of die nadelige effecten ondervinden van de behandeling, zou overwogen moeten worden de statinebehandeling te stoppen.”

Bij de proef met de beste resultaten werd het leven gemiddeld met 27 dagen verlengd; in het onderzoek met het slechtste resultaat was de gemiddelde levensduur 10 dagen korter. Maar in het hoofdstuk waarin de resultaten worden besproken staat het volgende:

“Wij geloven dat statines dienen te worden voorgeschreven volgens de geldende richtlijnen. Statines zijn over het algemeen goedkoop en veilig, ten minste in een klinische onderzoeksomgeving, en het voordeel in termen van sterfte of niet-fatale cardiovasculaire uitkomsten kan redelijkerwijze niet worden weerlegd.”

Veilig??? Weten ze dan niet dat onafhankelijke onderzoekers veel meer veel ernstigere bijwerkingen hebben gevonden dan die vermeld worden in de door de industrie gesponsorde proeven? Lees bijvoorbeeld eens mijn Nieuwsbrief van mei 2013

http://www.ravnskov.nu/newsletters#May%202013

De complete Deense studie kun je hier lezen

http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full.pdf+html

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats