Penn studie koppelt 'goede cholesterol' aan een lager risico op hart- en vaatziekten


Grootste ooit prospectieve studie draagt bij aan het bewijs dat de HDL-werking belangrijker is dan het HDL-niveau.

PHILADELPHIA - HDL is de 'goede cholesterol' die helpt vet te verwijderen van de vaatwanden, omkering van het proces leidt tot hart- en vaatziekten. Recente sproeven met geneesmiddelen en genetische studies suggereren dat gewoon verhogen van HDL niveaus niet noodzakelijkerwijs het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Nu heeft een team onder leiding van wetenschappers van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania, in een brede, toekomstgerichte epidemiologische studie, aangetoond dat de HDL-werking - de efficiëntie van de HDL moleculen om cholesterol te verwijderen - een betere maatstaf is voor coronaire hartziekte risico’s en een beter doelwit voor hartbeschermende geneesmiddelen. Hart- en vaatziekten, gekenmerkt door de ophoping van met cholesterol beladen plaques in bloedvaten, zijn goed voor jaarlijks meer dan 17 miljoen doden.

De wetenschappers vonden mensen wiens bloed de hoogste HDL-xerking score hadden aan het begin van de studie, veel minder af te rekenen hadden met hartaanvallen en hart- en vaatziekten in de jaren die volgden, in vergelijking met degenen die een lagere HDL-werking vertoonden.

"Dit is een definitief bewijs dat de HDL-werking, zelfs bij mensen die nog relatief jong en gezond zijn, latere hartziekten kan voorspellen, wat impliceert dat therapieën die HDL boosten, het risico kunnen verminderen,” zegt senior auteur Daniel J. Rader, MD Wie direct de Preventive Cardiovascular Medicine en Lipid Clinic op Penn Medicine. Rader is eveneens voorzitter van de afdeling Genetica.

De nieuwe studie, die verscheen in Lancet Diabetes & Endocrinologie, gebruikt patiëntgegevens en bijbehorende bloedserum van een langlopend gezondheidsstudie in Norfolk, in het oosten van Engeland.

Aan de Norfolk studie namen meer dan 25.000 mannen en vrouwen deel, die bloedmonsters gaven tussen 1993 en 1997. Van deze mensen, ontwikkelden 1745 coronaire hartziekten tijdens de follow-up periode die verlengd werd tot 2009. Het team met de Deense hoofdauteur Saleheen, PhD, assistent-professor in Biostatistics and Epidemiology die de meeste van de statistische analyses uitvoerde, gebruikte een computer algoritme om een vergelijkbare controlegroep te selecteren op gebied van leeftijd en kenmerken, uit de deelnemers die geen aanwijzingen vertoonden van hart-en vaatziekten tijdens de follow-up periode.

De Penn Onderzoekers analyseerden vervolgens de bevroren bloedmonsters van de personen met hart- en vaatziekten en van de controle groepen om hun HDL-werking, genaamd cholesterol efflux capaciteit te bepalen. HDL (high density lipoprotein) moleculen in het bloed helpen bij de uitstroom (efflux) van cholesterol uit de cholesterol bevattende macrofagen door de cholesterol op te nemen en naar de lever te voeren voor uitscheiding langs de gal. Echter werkt dit mechanisme beter bij de één dan bij de andere.

"We begrijpen niet helemaal waarom mensen verschillen in hun HDL-cholesterol efflux capaciteiten, maar wij weten sedert enige tijd dat de grootte, de lipide inhoud en het eiwit vervoer van HDL-deeltjes kan variëren, en er zijn aanwijzingen van functioneel verband tussen HDL en hart- en vaatziekten en diabetes, "zegt Rader.

Het team vond dat de deelnemers uit de top derde van efflux capaciteit, 36 procent minder hartaanvallen en andere indicatoren van coronaire hartziekten hadden dan deze uit de laagste derde groep. Tijdens de opvolgperiode werden correcties uitgevoerd op verschillende factoren zoals: leeftijd, geslacht, rookgedrag en HDL niveaus.

Sinds een studie van 2011 gepubliceerd in de New England Journal of Medicine door Rader's Onderzoekers zijn verschillende epidemiologische studies van cholesterol efflux capaciteit en hartziekten gepubliceerd. Ecther geen enkel van deze eerdere studies was zo groot als de nieuwe studie. In feite waren de meeste cross-sectionele studies van efflux capaciteit en status van hart- en vaatziekten op een bepaald tijdstip.

"Ik denk dat we een overtuigend verhaal hebben dat het vermogen van HDL om de cholesterol efflux te bevorderen een voorspeller is voor toekomstige van hart- en vaatziekten, zelfs als de metingen gebeuren op jonge leeftijd en bij gezonde personen,” zegt Rader.

De grote omvang van de nieuwe studie gaf de onderzoekers ook de mogelijkheid voor andere significante associaties. Bijvoorbeeld bleek een hogere cholesterol efflux capaciteit verband te hebben met een hoger alcoholgebruik en minder gevallen van diabetes en obesitas.

Farmaceutische bedrijven zijn nog steeds bezig met de ontwikkeling van geneesmiddelen om de HDL niveaus te stimuleren en Rader en zijn collega’s hebben in eerdere studies gevonden dat sommige van deze componenten ook de effectiviteit van HDL cholesterol efflux boosten , een effect dat toekomstige geneesmiddelen moeten nastreven. "Dat is een gebied met enorme belangstelling," zegt Rader.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats