Chemotherapie kan zorgen voor ontwikkeling van borstkanker tumor


Nationaal onderzoek TOMSK STATE UNIVERSITY (TSU)

Russische wetenschappers hebben ontdekt dat neo-adjuvante chemotherapie bij patiënten met borstkanker de ontwikkeling van de tumor kan stimuleren. De resultaten van het onderzoek, geleid door Nicholay Litvyakov, D.Sc., hoofd van het Tumor Virologie Laboratorium bij het Instituut voor Kankeronderzoek en TSU-onderzoeker Marina Ibragimova, zijn gepubliceerd in Siberian Journal of Oncology.

Wetenschappers voerden een onderzoek uit waarbij biopsies werden geanalyseerd van vrouwen met borstkanker, die werden voorbereid op een operatie. In elke biopsie werd het genetische landschap - en de chromosomale afwijkingen die daarin voorkwamen - onderzocht.

Voor de operatie kregen de vrouwen 2 tot 4 trajecten met neo-adjuvante chemotherapie (NAC). Er werd opnieuw een analyse uitgevoerd na de operatie, om te zien hoe de therapie de tumor beïnvloedde.

Wetenschappers van TSU ontdekten dat de chemotherapie de gemuteerde tumorcellen bij de meeste patiënten helemaal of gedeeltelijk vernietigde, maar 23% van de vrouwen die onderzocht werden bleken nieuwe tumorformatie te hebben, onder invloed van NHT (neo-adjuvante hormoontherapie). Sommige chromosomen of delen ervan verdubbelden in de gemuteerde cellen en de tumorcellen werden resistenter. Dit verschijnsel wordt amplificatie genoemd; het is een negatief gevolg van chemotherapie. Bijna al deze patiënten ontwikkelden uitzaaiingen, terwijl dat bij de overige patiënten in de periode van vijf jaar waarin ze werden gevolgd niet voorkwam.

De onderzoekers concludeerden dat het onder invloed van chemotherapie kan gebeuren dat de ontwikkeling van een resistente tumor - die niet reageert op de chemotherapie - wordt gestimuleerd.

‘We hebben voorlopige resultaten die erop wijzen dat chemotherapie kan zorgen voor het verschijnen van mutaties die eerder niet zijn waargenomen, in de vorm van amplificaties van chromosomale gebieden. In sommige gevallen ontstond daardoor hematogene metastase (uitzaaiing via bloed)’, aldus Marina Ibragimova. ‘We dienen de oorzaken en methodes te vinden om tumorontwikkeling voor te zijn. Daarom dient chemotherapie ongetwijfeld een strikt persoonlijk karakter te hebben, afhankelijke van de eigenschappen van de tumor en van de patiënt.’

Dit is een zeer interessante bevinding, zegt Marina Ibragimova. ‘Nu breiden we onze proeven uit om deze bevindingen te controleren. Als dat goed gaat, willen we een technologie ontwikkelen die in staat is om tumorgroei in een specifieke patiënt te voorspellen en die kan bepalen of deze patiënt chemotherapie nodig heeft en welke medicijnen zouden moeten worden voorgeschreven.’


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats