Nieuwe techniek om diepte brandwond in te schatten is effectief


De laser-doppler-imaging-techniek die gebruikt wordt bij het diagnosticeren van brandwonden blijkt tot een betere behandeling te leiden. Deze techniek schat met laserlicht de diepte van een brandwond in. Optimaal gebruik van deze techniek kan leiden tot een snellere wondgenezing, een kortere opnameduur en daarmee tot een zorgkostenbeheersing. Dit concludeert onderzoekster Jenda Hop die op 12 november promoveert bij VUmc.

Brandwondenzorg is relatief duur omdat patiënten soms meerdere operaties moeten ondergaan en voor langere tijd in het ziekenhuis liggen. Vooral dit laatste kost veel geld. Onderzoeker Jenda Hop toont aan dat 81% van de totale kosten voor specialistische brandwondenzorg terug te voeren is op verblijf in het brandwondencentrum. "Ook blijkt dat de plaats waar de patiënt - noodzakelijkerwijs - op de brandwondenafdeling ligt van invloed is op de prijs van de zorg. Een dag op de brandwonden-IC kost bijna €3.000,- terwijl een dag op de verpleegafdeling van het brandwondencentrum gemiddeld €948,- kost. Deze en andere feiten die uit ons onderzoek naar voren kwamen vormden de basis voor ons vervolgonderzoek naar de kosteneffectiviteit van laser-doppler-imaging (LDI)", aldus Hop.

Laser-doppler-imaging is een techniek waarbij laserlicht wordt gebruikt om de diepte van een brandwond in te schatten. "LDI blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan de diagnostiek van brandwonden", vertelt Hop. "Met behulp van deze techniek kunnen artsen sneller besluiten of een operatie nodig is om een brandwond te behandelen. Dit zorgt voor een snellere wondgenezing bij de geopereerde patiënten terwijl de totale kosten per patiënt niet significant toenemen. We verwachten dat deze nieuwe methode tot een betere behandeling voor brandwondpatiënten zal leiden. Bij optimaal gebruik kan dit leiden tot een zorgkostenbeheersing per gescande patiënt."

De kosten in de gezondheidszorg worden steeds hoger door bijvoorbeeld de ontwikkeling van dure diagnostische technieken en behandelmethoden. "Het is van belang om bij nieuwe technieken vast te stellen of ze kosteneffectief zijn", zegt Hop. Naar aanleiding van Hops onderzoek hebben alle Nederlandse brandwondencentra besloten om de laser-doppler-imaging aan te schaffen en te gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Bekijk hier het filmpje waarin Jenda Hop uitleg geeft over het onderzoek.

https://www.youtube.com/watch?v=4PfQTmyDvgc


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats