Botstamcellen regenereren bot en kraakbeen bij volwassen muizen


Cellen kunnen worden gebruikt om artrose en osteoporose te behandelen.

In beenmerg van muizen heeft men ontdekt dat stamcellen zowel bot als kraakbeen kunnen regenereren. De ontdekking door onderzoekers aan de Columbia University Medical Center (CUMC) is voorgesteld in de online uitgave van het tijdschrift Cell.

De stamcel osteochondroretricular (OCR) stamcel, een onlangs geïdentificeerde soort botstamcel die lijkt essentieel te zijn voor de ontwikkeling van het skelet kan de basis vormen voor nieuwe behandelingen voan artrose, osteoporose en botbreuken.

De cellen, genaamd osteochondroreticular (OCR) stamcellen werden ontdekt door het bestuderen van een eiwit in de cellen. Met behulp van deze marker, vonden de onderzoekers dat OCR cellen zichzelf vernieuwen en belangrijke bot- en kraakbeencellen vernieuwen, waaronder osteoblasten en chondrocyten. Onderzoekers toonden ook aan dat OCR stamcellen getransplanteerd in een fractuur, bijdragen tot botherstel.

"We zijn nu aan het uitzoeken of we deze cellen kunnen programmeren om specifiek te regenereren na een blessure. Als we een breuk maken bij muizen, komen deze cellen weer tot leven, genereren zowel bot als kraakbeen en herstellen de breuk. De vraag is, gebeurt dit ook bij de mens, "zegt Siddhartha Mukherjee, MD, PhD, assistent-professor in de geneeskunde aan CUMC en senior auteur van de studie.

De onderzoekers geloven dat OCR stamcellen worden aangetroffen in menselijk botweefsel; muizen en mensen hebben een vergelijkbare botbiologie. Nader onderzoek zou meer inzicht geven in het voorkomen en behandelen van osteoporose, artrose of botbreuken.

"Onze bevindingen verhogen de mogelijkheid dat geneesmiddelen of andere therapieën kunnen worden ontwikkeld om de productie van OCR stamcellen te stimuleren en het vermogen van het lichaam tot herstel van een breuk - een proces dat aanzienlijk achteruit gaat met de ouderdom", zegt Timothy C. Wang, MD, het Dorothy L. en Daniel H. Silberberg Professor of Medicine aan CUMC, die dit onderzoek initieerde. Voorheen vond Dr. Wang analoge stamcellen in het darmkanaal en merkte op dat ze ook overvloedig aanwezig zijn in het bot.

"Deze cellen zijn vooral actief tijdens de ontwikkeling, maar nemen in aantal ook toe bij de volwassenheid na botverwondingen", zegt Gerard Karsenty, MD, PhD, de Paul A. Marks hoogleraar Genetica en Ontwikkeling, voorzitter van de afdeling Genetica & Development, en lid van het onderzoeksteam.

Het onderzoek toonde ook aan dat de volwassen OCRs verschillen van mesenchymale stamcellen (MSCs), die een rol spelen tijdens de botgeneratie gedurende de ontwikkeling en volwassenheid. De onderzoekers vermoedden dat MSCs de oorsprong waren van bot, kraakbeen en vet, maar recente studies hebben aangetoond dat deze cellen geen jong bot en kraakbeen genereren. De CUMC studie suggereert dat OCR stamcellen eigenlijk deze functie vervullen en dat zowel OCR stamcellen als MSCs bijdragen tot het botonderhoud en reparatie bij volwassenen.

De onderzoekers vermoeden ook dat de OCR-cellen een rol spelen bij de weke delen van kanker.

Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben ook net een soortgelijk onderzoek uitgevoerd, dat een andere methode gebruikt om hetzelfde type stamcellen te identificeren. Het persbericht voor dit onderzoek is hieronder te lezen.

http://med.stanford.edu/news/all-news/2015/01/researchers-isolate-stem-cell-that-gives-rise-to-bones-cartilage.html

https://www.youtube.com/watch?v=pfcFVFCr49Y

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats