Column Lisa Bakker - Staande gezondheid!


Ik ben gek op bomen.

Wat mij betreft zijn het zulke dappere en zachtaardige wezens. In de halve eeuw dat ik nu op de aarde rondstruin heb ik er zo veel dapper tegen de zure regen in zien groeien. Decennia lang zie ik mijn groene vrienden langs de snelweg met zijn smerige uitlaatgassen, zouten en andere rotzooi toch maar mooi jaar na jaar hoger de hemel tegemoet groeien. Zachtaardig omdat ze geschapen zijn om op een plek te wortelen en daar een leven lang het zich naar de zin te maken. Wat een vertrouwen hebben mijn groene helden meegekregen van de schepper.

Inmiddels al weer drie jaar geleden kwam de gemeente hier in de wijk groen onderhoud plegen. Van de 400 abelen werden er in rap tempo en volgens de planning met kettingzagen zo'n 100 tegen de grond gewerkt. Nooit zal ik vergeten wat zich in me voltrok toen de grote 30 jarige abeel voor mijn appartement gedood werd. De krijsende zaagtanden drongen zich moeiteloos in zijn stam. Vele malen machtiger dan een mens wankelde dan toch die Abeel ...in zijn stort ter aarde huilden de omringende bomen wiens takken hij meegreep op weg naar zijn einde.....ik stond voor het raam, me niet realiserend dat de tranen over mijn wangen biggelden....en toen die dreun....alles trilde en een koude rilling wervelde door mijn wezen heen.... Het was een kwartiertje later.....

30 jaar zuurstof, 30 huisvesting voor troepen mezen, mussen en andere gevleugelde vrienden in een oogopslag omgebracht. Inmiddels zijn er na de storm van 2013 nog eens 75 Abelen omge-kettingzaagd! In een woongebied wat altijd bekend heeft gestaan als de groene longen van Almere is tot op de dag van vandaag nog geen enkele boom terug geplant. Ik vraag me dan af....wat wil de gemeente me laten geloven door die afdeling "groenvoorziening" te noemen....

Wat overigens opvallend is bij bomenkap is de efficientie waarmee "gemeentelijke groenvoorzieners" hun werk uitvoeren. Kappen, takken af-kettingzagen, takken in de versnipperaar en boomstammen op de vrachtwagen. In een poep en een scheet is er niets meer te zien. Een nare (of misschien ware) gedachte drong zich op .....zou er sprake zijn van ...geld....? En zo toog ik naar een groenvoorziener en vroeg wat er met al dat hout gebeuren ging. Ach, ik denk dat de lezer het antwoord wel kan bedenken. De realiteit van "gemeentelijke groenvoorziening" heeft hetzelfde virus opgelopen als zovele aangetaste instituten in deze maatschappij.

Deze vorm van wijk-ontbossing gaat me aan het hart! Maar wat me wezenlijk het grootste verdriet doet is dat mijn buren en wijkgenoten zo wennen aan dat wat is, de (ge) MAKKE (lijke) realiteit, zal ik maar zeggen. Een steeds leger wordende vlakte...Veel mensen vinden het wel prettig, beluister ik .

Bomen geven tenslotte toch overlast; ze nemen licht weg; bladeren die er een rotzooi van maken, vogels die er in nestelen en rondvliegen met takjes en tot overmaat van ramp de auto's onder schijten....Oh ja, ik hoor de voorstanders van bomen kappen al hun hakken in het zand zetten hoor!! Maar wat die nette medelanders zich niet realiseren is de levensverhogende kwaliteit van een boom.

We hebben zo aangeleerd gekregen om te leven in een wereld die draait om het geziene, het tastbare, het manage-bare...daarom is zo'n hoop afgevallen bladeren voor velen als een doorn in het oog. Toch geeft iedere boom zoveel ongeziens, wat veel te makkelijk wordt weggewuift; zuurstof.... Da's een nogal abstract woord voor velen, schone lucht helpt misschien wel bij het verbeelden van boom waarde. Mens denk na over wat je werkelijk kan maken....een boom is vaak de spil van een puik stukje universeel ontwerp!

En ach, zoals het bij mij in dat kleine wijkje is gegaan in slechts 7 jaar tijd van ruim 400 naar nauwelijks 200 Abelen, zomaar weg zonder enig besef ...zo voltrek de ontbossing zich op die grootse aarde zich ook.... Ik vraag me steeds vaker af wat de bestemming van de mens is. Wie zijn we ? of beter waar staan we eigenlijk voor ? Zou een eenvoudige boom ons misschien dan toch iets wezenlijkers te vertellen hebben....? Wat dan?

Afgelopen week verscheen het onderstaande onderzoek....en al lezende hoorde ik de echo van die ene dreun in januari 2012

http://news.agu.org/press-release/felling-of-tropical-trees-has-soared-satellite-shows-not-slowed-as-un-study-found/

Ik heb slechts een paar alinea's uit de losse pols vertaald, het hele artikel is zeer de moeite van lezen (en rondsturen) waard.... en als je het leest, probeer 't ook eens te lezen vanuit de huidige jonge generaties en hun nakomelingen.

Sateliet laat zien dat het kappen van tropische bomen de pan uitrijst in tegenstelling tot onderzoek van de Verenigde Naties.

Het tempo waarin tropische bossen gekapt werden, verbrand zijn of op andere manieren verloren tussen 1990 en 2000 is omhoog geschoten met 63 %, volgens een nieuw onderzoek wat daarmee op een dramatische wijze de vorige inschatting van 25% vermindering over dezelfde periode omkeert. Die voorgaande inschatting van de VN's Voedsel en Landbouw autoriteit (FAO) was gebaseerd op een collectie rapporten uit meer dan een dozijn landen. In tegenstelling tot deze nieuwe inschatting die gebaseerd is op grote hoeveelheden LandSAT beeldmateriaal die rechtstreeks de veranderingen in bossen opneemt over een periode van 20 jaar.

Er is gekeken naar de bebossing in 34 landen die samen 80% van het tropische beboste land uitmaken. ZW [de onderzoekers] analyseerden 5.444 LandSAT beelden uit 1990, 2000, 2005 en 2010 aan de hand van een hectare (100 x 100 meter) schaal resolutie om vast te kunnen stellen hoeveel bos verloren is gegaan en hoeveel vermeerderd.

Ze [ de onderzoekers] vonden dat gedurende de periode 1990-2000 het jaarlijkse netto bosverlies 4 miljoen hectare besloeg over de desbetreffende landen.

Gedurende de periode 2000-2010 steeg het netto bosverlies naar 6,5 miljoen hectare per jaar- een toename van van 62% in het tempo van ontbossing.

Dat laatste percentage is vergelijkbaar met het jaarlijks "schoon kappen"van een gebied ter grootte van West Virginia of Sri Lanka of het ontbossen van een gebied zo groot als Noorwegen iedere vijf jaar.



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats