Studie werpt een nieuw licht op verband tussen zout en bloeddruk


Een internationaal onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de McGill University heeft uitgewezen dat overmatig zoutgebruik de hersenen 'herprogrammeert ", interfererend met een natuurlijk veiligheidsmechanisme dat normaal voorkomt dat de arteriële bloeddruk in het lichaam stijgt.

Terwijl het verband tussen zout en hypertensie bekend is, hebben wetenschappers tot nu toe niet begrepen hoeveel zoutinname de bloeddruk verhoogt. Door het bestuderen van de hersenen van ratten, ontdekte een team onder leiding van Prof. Charles Bourque van McGill's Faculteit der Geneeskunde dat de inname van grote hoeveelheden zout veranderingen veroorzaakt in de belangrijkste hersencircuits.

"Wij vonden bij een hoge zoutinname bij ratten een biochemische verandering in de neuronen die als gevolg vasopressine (VP) lossen in de systemische circulatie", zegt Bourque, onderzoeker aan het het Research Institute van de McGill University Health Centre (RI-MUHC). "Deze verandering, die een neurotrofe molecule genaamd BDNF (BDNF) omvat, voorkomt remming van deze neuronen door andere cellen".

De bevindingen van het team, gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, tonen aan dat een hoge inname van zout de remming van VP neuronen door het arteriële drukdetectie circuit van het lichaam voorkomt. Het uitschakelen van dit natuurlijk veiligheidsmechanisme laat de bloeddruk stijgen wanneer een grote hoeveelheid zout gedurende langere tijd wordt ingenomen .

Alhoewel de ontdekking van het team de kennis van het verband tussen de inname van zout en bloeddruk vooruit helpt, is meer werk nodig om nieuwe doelstellingen te onderzoeken die mogelijkheden voor therapeutische interventies zouden kunnen opleveren. Eén van de vragen voor verder onderzoek: Gaat dezelfde herprogrammering ook op voor de mens? Zo ja, hoe kan de toestand worden teruggedraaid?

Ondertussen zegt Bourque: limieteer uw zoutinname.

Wetenschappers aan de Universiteit van Noord-Texas Health Sciences Centre, Neurocentre Magendie, Frankrijk en het Centrum voor Neuro-endocrinologie, Universiteit van Otago, Nieuw-Zeeland hebben ook bijgedragen aan deze studie.

Het onderzoek werd gesteund door de Canadian Institutes of Health Research, National Institutes of Health, en het Fonds de recherche du Québec - Santé.

http://www.mcgill.ca/newsroom
http://www.mcgill.ca/reporter/39/06/bourque/

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats