Huidcontact met baby op afdeling neonatologie vermindert stressniveaus bij de moeder


Na eerdere vaststelling dat pasgeborenen gelukkiger en gezonder zijn als ze worden geknuffeld, nu ook bewijs dat dit bij moeders van baby’s op Intensive Care helpt tegen ongerustheid die de ouder-kind hechting kan verstoren

WASHINGTON, DC – Onderzoek wijst uit dat een stabiele hechting tussen ouder en kind cruciaal is voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Voor ouders van premature baby’s, of baby’s met speciale medische zorg, kan deze vroege hechting worden verstoord door de complexe medische zorg die nodig is op een Intensive Care (IC) Neonatologieafdeling.

Uit een nog lopend onderzoek, uitgevoerd bij een IC Neonatologieafdeling in Washington DC, blijkt echter dat een beetje huid-op-huidcontact tussen moeders en baby’s veel kan bijdragen aan het verminderen van de stress bij moeders.

Het onderzoek, dat gepresenteerd zal worden op de American Academy of Pediatrics (AAP) National Conference & Exhibition, deed een meting naar de stressniveaus van moeders voordat en nadat ze hun baby’s in ‘kangoeroestijl’ (huid-op-huidcontact in een draagdoek onder de kleding van de moeder) tenminste een uur lang hadden vastgehouden.

“Alle moeders bleken een objectieve afname van het stressniveau te laten zien na het huidcontact met hun baby’s”, zegt neonatoloog Dr. Natalia Isaza, bestuurder van Children’s National Health System in Washington, DC. Dit gold volgens Dr. Isaza vooral voor de gemelde stress die optrad bij een scheiding van hun baby’s, het gevoel van hulpeloosheid en onvermogen om hun kindje te beschermen tegen pijn en pijnlijke procedure, en de ervaring op zich op de IC-afdeling.

Het geboortegewicht van de baby’s varieerde tussen minder dan 0,5 kilo tot ongeveer 3,7 kilo en hun leeftijd varieerde tussen de 3 en 109 dagen. De kinderen werden vanwege een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen behandeld, waarbij meer dan de helft zuurstoftoediening nodig had.

“We weten al dat er gunstige lichamelijke effecten optreden bij de pasgeborenen als er huid-op-huidcontact is”, zegt Dr. Isaza, waaronder stabilisatie van de hartslag, adempatronen en het zuurstofgehalte in het bloed, toename van slaaptijd en gewicht, minder huilen, beter succes bij borstvoeding en vroeger ontslag uit het ziekenhuid. “Nu hebben we meer bewijs dat huid-op-huidcontact ook de ouderlijke stress kan verminderen, die in de weg staat bij het hechtingsproces, de gezondheid en het emotionele welbevingen; de interpersoonlijke relaties van de ouders en de hoeveelheid borstvoeding.”

“Dit is een eenvoudige techniek die zowel ouder als kind ten goede komt. Het verdient wellicht aanbeveling om dit in te voeren bij alle Neonatologie IC-afdelingen”, aldus Dr. Isaza.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats