Keizersnede kan baby's concentratievermogen beïnvloeden


Studie onderzoekt naar verschillen in concentratievermogen tussen baby's geboren met keizersnede en normale geboortes.

Keizersnede beïnvloedt minstens één vorm van baby's concentratievermogen. Het vertraagt hun ruimtelijke aandacht die een rol speelt in hoe goed ze zijn om prioriteiten te stellen en zich te richten op een bepaald gebied of object dat van belang is. Dit zijn de bevindingen van Scott Adler en Audrey Wong Kee-You van de York University in Canada, gepubliceerd in Springer’s tijdschrift Attention, Perception & Psychofysica.

Factoren van zeer vroege geboorte zoals geboortegewicht en leeftijd van de moeder hebben impact op de ontwikkeling van het kind. Er is echter zeer weinig bekend over hoe de geboorte de cognitieve ontwikkeling en die van de hersenen beïnvloedt. De studie van Adler en Wong Kee-U is dus belangrijk omdat het de eerste vaststellingen zijn over de invloed van de manier van geboorte op de ruimtelijke aandacht van de baby. Het onderzoek is belangrijk in het licht van het gestaag toenemend aantal baby's die geboren worden met de keizersnede.

De studie toont aan dat de manier van geboorte één vorm van aandacht beïnvloedt en mogelijk elk cognitief proces dat steunt op ruimtelijke aandacht. Het bestond uit twee experimenten met verschillende groepen baby’s van drie maanden. De oogbeweging werd gecontroleerd als indicatie van hun aandacht. Ogen kunnen niet draaien naar een richting waar de aandacht van iemand niet is gericht. Daarom manifesteren verstoringen of veranderingen in de aandachtsmechanismen zich in de beweging van de ogen.

Het eerste experiment testte de stimulus gedreven ruimtelijke aandacht van 24 babies. Een perifere cue werd voorgelegd aan de rand van hun ooglijn die de latere locatie van een doelstimulus aanduidde. Dat activeerde de saccadische (snelle, schokkerige) oogbewegingen zodat hun ogen sneller draaiden naar de plaats van het doel.

De stimulus gedreven, reflexieve aandacht en saccadische oogbewegingen van de baby's geboren via een keizersnede bleken trager in vergelijking met die van de natuurlijk geboren zuigelingen. Dit is niet omdat deze baby's de juiste signalen correcter selecteren. De onderzoekers geloven dat het is omdat de hersenen van de met keizersnede geboren baby's beïnvloed worden door de manier van geboorte en hun vermogen om hun ruimtelijke aandacht vast te leggen beïnvloedt. Het is nog onduidelijk of dit effect blijft tijdens hun verder leven.

De onderzoekers vonden geen verschil in de cognitief gedreven, vrijwillige aandacht van de baby's. Dit volgde uit het tweede experiment, een visuele verwachtingstaak waarbij 12 baby’s waren betrokken. Voorspelbare stimuli verschenen afwisselend aan de linker- en rechterzijde van een monitor. Dit vermeerderde de saccadische oogbewegingen daar de baby’s anticipeerden op de verwachte stimuli. Zulke anticiperende oogbewegingen zijn gekoppeld aan cognitief gedreven ruimtelijke aandacht.

"De resultaten suggereren dat de wijze van geboorte het oorspronkelijk functioneren van de hersenen beïnvloedt en er moet dus rekening mee gehouden worden in onze kennis over de ontwikkeling van de hersenen," zegt Adler.

"De bevindingen voegen een potentiële psychologische implicatie toe aan het geheel van effecten die een keizersnede zou kunnen hebben," voegt Wong Kee-U eraan toe.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats