Kwik in vis risicofactor voor auto-immuunziekte


ANN ARBOR, Mich. - Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Michigan is één van de grootste risico's voor auto-immuniteit bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, de blootstelling aan kwik door het eten van schaal- en schelpdieren.

Volgens de bevindingen, die gepubliceerd worden in Environmental Health Perspectives is er verband tussen het consumeren van kwik - op laag niveau in het algemeen als veilig beschouwd - en auto-immuniteit. Bijna 50 miljoen Amerikanen, voornamelijk vrouwen, lijden aan auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen aanvalt.

"Wij weten niet heel goed waarom mensen auto-immuunziekten ontwikkelen”, zegt hoofdauteur Emily Somers, Ph.D., Sc.M, universitair hoofddocent bij de afdeling Inwendige Geneeskunde aan de afdeling Reumatology, Environmental Health Sciences and Obstetrics & Gynaecologie aan de UM Medical and Public Health Schools.

"Een groot aantal gevallen worden niet verklaard door de genetica, dus we geloven dat het bestuderen van het milieu ons zal helpen begrijpen waarom en hoe autoimmuniteit plaatsvindt en hoe wij kunnen ingrijpen om de gezondheid van de getroffenen te verbeteren."

Auto-immuunziektes - waartoe inflammatoire darmziekte, lupus, het syndroom van Sjögren, reumatoïde artritis en multiple sclerose behoren - is één van de 10 belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen.

De onderzoekers analyseerden gegevens van vrouwen in de leeftijd van 16 tot 49 van de National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2004. Bij grotere blootstelling aan kwik zag men een hoger percentage van auto-antilichamen, een voorloper van auto-immuunziekte. De meeste auto-immuunziekten worden gekarakteriseerd door auto-antistoffen, eiwitten die aangemaakt worden wanneer het immuunsysteem geen onderscheid maakt tussen eigen weefsel en potentieel schadelijke cellen.

Vis wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen, zij die zwanger willen worden en jonge kinderen. De Food and Drug Administration (FDA) en de Environmental Protection Agency (EPA) zeggen dat zwangere vrouwen veilig tot 12 gram (340 gram) vis per week kunnen eten. Zwaardvis, koningmakreel en zeebaars bevatten de hoogste niveaus aan kwik, terwijl garnalen, ingeblikte tonijn en zalm lagere niveaus hebben.

De auteurs drukken er wel op dat vis veel voordelen heeft voor de gezondheid; de magere eiwitten bevatten veel vitale voedingsstoffen. Echter bewijzen de bevindingen dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd zich bewust moeten zijn van de soorten vis die ze eten."

"De aanwezigheid van auto-antilichamen betekent niet noodzakelijk dat ze zullen leiden tot een auto-immuunziekte," aldus Somers. "Maar we weten wel dat auto-antilichamen belangrijke voorspellers zijn van toekomstige auto-immuunziekte.

"Voor vrouwen uit de ontwikkelingslanden in de vruchtbare leeftijd, die een groot risico hebben op dit soort ziekte, kan het belangrijk zijn hun visconsumptie in de gaten te houden."

http://www.med.umich.edu

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats