Verschillen in de hersenen van premature baby's die later autisme ontwikkelen


Karolinska Instituut

Extreem premature baby's lopen een veel hoger risico op het ontwikkelen van autisme in de latere kindertijd en zelfs tijdens de pasgeboren periode zijn verschillen te zien in de hersenen. Dit blijkt uit een nieuwe studie door onderzoekers aan het ‘Karolinska Institutet and Karolinska University Hospital’ in Zweden. De bevindingen, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift ‘Cerebral Cortex’, suggereren dat omgevingsfactoren kunnen leiden tot autisme.

Extreem premature pasgeborenen overleven steeds meer dankzij de vooruitgang van de intensive care in de afgelopen decennia. Echter lopen baby's die meer dan 13 weken te vroeg geboren worden ernstig risico van schade aan de hersenen op met autisme, ADHD en leerproblemen als gevolg. Ze worden blootgesteld aan diverse stressfactoren gedurende een periode die cruciaal is voor de ontwikkeling van de hersenen, en het is mogelijk dat het een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van autismespectrumstoornis (ASS).

In deze huidige studie onderzochten de wetenschappers meer dan 100 baby's die al zeer vroeg waren geboren (dwz vóór week 27, het begin van het derde trimester). Met de toestemming van de ouders bestudeerden ze in de pasgeboren periode de groei van de hersenen met behulp van magnetische resonantie beeldvorming en vervolgens screenden zij de kinderen voor autistische kenmerken als ze de leeftijd van zes jaar hadden bereikt.

"We waren verrast door hoeveel - bijna 30 procent - van de extreem premature geboren kinderen ASD symptomen vertoonden ", zegt Ulrika Aden, onderzoeker aan het ‘Department of Women’s and Children’s Health’ aan het ‘Karolinska Institutet’ en neonatoloog van de 'Neonatology Clinic” aan het ‘Karolinska University Hospital’ in Zweden. "Onder de kinderen die geboren zijn na voldragen zwangerschap is het overeenkomstig cijfer1 procent."

De onderzoekers vonden dat ASD zich eerder ontwikkelde in geval van complicaties tijdens de pasgeboren periode, zoals chirurgie. Al in de neonatale periode, lang voordat de kinderen tekenen van autisme vertoonden konden verschillen worden waargenomen tussen de extreem vroeg geboren baby's die ASD zouden ontwikkelen en degenen die dat niet zouden doen, met een verminderde groei van de delen van de hersenen die betrokken zijn bij sociale contacten, empathie en taalverwerving - functies die zijn aangetast bij autistische kinderen.

Autisme wordt algemeen toegeschreven aan genetische factoren, zelfs als er geen specifiek autisme-gen is geïdentificeerd. Deze nieuwe studie ondersteunt eerdere bevindingen die aangeven dat geboortegewicht en complicaties het risico van autisme kunnen verhogen.

"Onze studie toont aan dat omgevingsfactoren ook autisme kunnen veroorzaken," zegt dr Aden. "De hersenen groeien het beste in de baarmoeder en als het ontwikkelingsmilieu verandert kan dit de organisatie van de cerebrale netwerken verstoren. Met nieuwe therapeutische regimes die de ontwikkeling van dergelijke baby's stimuleren en stress vermijden, kunnen we misschien het risico op het ontwikkelen van ASD verminderen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats