Ontdekking over synaps misschien aanleiding voor nieuwe behandelingen Alzheimer


Wetenschappers van de Universiteit van New South Wales in Australië hebben ontdekt hoe de verbindingen tussen hersencellen worden vernietigd in de beginstadia van de ziekte van Alzheimer.

UNIVERSITEIT VAN NEW SOUTH WALES

Een onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van de UNSW heeft ontdekt hoe de verbindingen tussen hersencellen worden vernietigd in de beginstadia van de ziekte van Alzheimer. Dit werk maakt de weg vrij voor nieuw onderzoek naar mogelijke behandelingen voor deze degeneratieve hersenaandoening.

“Een van de eerste tekenen van Alzheimer is het verlies van synapsen - de structuren die neuronen in de hersenen met elkaar verbinden”, zegt onderzoeksleider Dr. Vladimir Sytnyk, van de School of Biotechnology and Biomolecular Sciences van de UNSW.

“Synapsen zijn nodig voor alle hersenfuncties, vooral voor leren en het vormen van herinneringen. Bij de ziekte van Alzheimer ontstaat zeer vroeg een verlies van synapsen, als zich nog maar net wat milde cognitieve beperkingen voordoen en lang voordat de zenuwcellen zelf afsterven. We hebben een nieuw moleculair mechanisme ontdekt dat direct bijdraagt aan dit verlies van synapsen - een ontdekking waarvan we hopen dat die uiteindelijke zou kunnen leiden tot een snellere diagnose van de ziekte en tot nieuwe behandelingen.”

Het team onderzocht een herseneiwit genaamd ‘neurale cel adhesiemolecule 2’ ofwel NCAM2 - behorend tot een molecuulfamilie die de membranen van synapsen fysiek verbindt en helpt bij de stabilisatie van deze langdurige synaptische contacten tussen neuronen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Met gebruikmaking van hersenweefsel van overleden mensen met en zonder Alzheimer, werd ontdekt dat synaptische NCAM2-niveaus in het deel van de hersenen dat bekend staat als de hippocampus, laag waren bij mensen met de ziekte.

Ook werd aangetoond, met muisonderzoek en in het laboratorium, dat NCAM2 werd afgebroken door een ander eiwit genaamd bèta-amyloïde, het hoofdbestanddeel van de plaques die zich in de hersenen van mensen met de ziekte ophopen.

“Ons onderzoek toont aan dat het verlies van synapsen samenhangt met het verlies van NCAM2, vanwege de toxische effecten van bèta-amyloïde”, zegt Dr. Syntyk. “Het opent nieuwe wegen voor onderzoek naar mogelijke behandelingen, gericht op het voorkomen van de vernietiging van NCAM2 in de hersenen.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats