Risico op alvleesklierkanker door zwak zonlicht


UC San Diego epidemiologen suggereren dat dit risico het gevolg kan zijn van een te laag niveau aan vitamine D in het lichaam.

In het online nummer van 30 april van het Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, rapporteren onderzoekers van de Universiteit van Californië van de San Diego School of Medicine dat het risico op alvleesklierkanker het hoogst is in landen met de minste hoeveelheid zonlicht. Weinig zonlicht is te wijten aan een combinatie van zware bewolking en hoge breedtegraadligging.

"Als je leeft op een hoge breedtegraad of op een plaats met veel zware bewolking kan je lichaam het grootste deel van het jaar geen vitamine D aanmaken wat resulteert in een hoger risico op het krijgen van alvleesklierkanker," zegt hoofdauteur Cedric F. Garland, DrPH, hoogleraar bij het Department Family Medicine en Volksgezondheid en lid van UC San Diego Moores Cancer Center.

"Mensen die wonen in zonnige landen in de buurt van de evenaar hebben slechts een zesde van de met leeftijd gecorrigeerde incidentie van pancreaskanker als degenen die ver wonen van de evenaar. De belangrijkheid van zonlichttekort suggereert sterk - maar bewijst niet - dat vitamine D-deficiëntie zou kunnen bijdragen tot het risico van pancreaskanker."

Een beperkt aantal levensmiddelen bevatten van nature vitamine D. Vette vis, zoals zalm en tonijn, zijn goede bronnen; rundvlees lever, kaas en eigeel bieden kleine hoeveelheden. Vitamine D wordt vaak toegevoegd aan voedingsstoffen zoals melk, granen en sappen, maar deskundigen zeggen dat de meeste mensen ook extra vitamine D nodig hebben geproduceerd door het lichaam door directe blootstelling van de huid aan zonlicht; in het bijzonder aan ultraviolette B straling. Huid blootgesteld aan zonlicht achter glas zal geen vitamine D produceren. Bewolkte lucht, schaduw en donker gekleurde huid verminderen ook de vitamine D-productie.

Het UC San Diego team, geleid door Garland en Edward D. Gorham, PhD, associate professor, had eerder aangetoond dat voldoende niveaus van een metaboliet van vitamine D in het serum, die bekend staat als 25-hydroxyvitamine D, verband heeft met een aanzienlijk lager risico op borstkanker en colorectale kanker. De huidige studie is de eerste om vitamine D deficiëntie in verband te brengen met pancreaskanker.

Onderzoekers hebben gegevens bestudeerd van 107 landen, rekening houdend met internationale verschillen en mogelijke verstorende factoren, zoals alcoholconsumptie, obesitas en roken. "Terwijl deze factoren ook bijdragen tot het risico, bleef de sterke associatie met te weinig zonlicht overeind," zei Garland.

Vertaling: Andre Teirlinck


Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief. [Link]


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats