Verborgen geurstof kan contactallergie veroorzaken


Linalylacetaat, een chemische geurstof die een van de belangrijkste bestanddelen is van de etherische olie van lavendel, staat niet op de lijst van allergene stoffen op grond van de EU-richtlijn Cosmetics. Dus hoeft het niet te worden aangegeven op cosmetische producten die binnen de EU worden verkocht. Uit recente studies aan de Universiteit van Göteborg blijkt dat linalylacetaat allergisch eczeem kan veroorzaken.

In overeenstemming met de EU-richtlijn Cosmetica, moeten make-up, zalven, shampoo, deodorant, tandpasta en andere producten een verklaring van ingrediënten bevatten zodat de consument de stoffen waarvoor zij allergisch zijn kunnen vermijden.

Contactallergie veroorzaakt door linalylacetaat, een chemische geurstof, is een uitzondering - de stof is niet in de richtlijn opgenomen en hoeft niet in de lijst van ingrediënten te worden vermeld. De stof is mild allergeen. Nieuwe studies aan de Sahlgrenska Academy hebben aangetoond dat het met zuurstof in de lucht kan reageren en vormt krachtige allergene hydroperoxiden.

Hierdoor kan linalylacetaat een gewone oorzaak van contactallergie zijn.

Allergische reacties: de studie omvatte 1.717 proefpersonen die werden onderzocht op eczeem met betrekking tot contact allergie. Ongeveer 2 procent van hen vertoonde allergische reacties op geoxideerd linalylacetaat. Dat lijkt misschien een klein percentage', zegt Lina Hagvall, een onderzoeker aan de Universiteit van Göteborg. 'Maar het zijn nagenoeg dezelfde resultaten als voor de geurstoffen die in de cosmeticarichtlijn zijn opgenomen. '

Breed spectrum van proeven: de proefpersonen die reageerden op geoxideerd linalylacetaat werden ook blootgesteld aan andere geurstoffen die tegenwoordig deel uitmaken van routine testen. Een totaal van 57 procent van hen vertoonde geen allergische reactie. De studies suggereren dat een breed scala van testen nodig is om contact allergieën door geurstoffen te detecteren, ' zegt Dr Hagvall. 'De meerderheid van de mensen die een contact allergie voor geoxideerde linalylacetaat ontwikkelen worden door de huidige tests niet geïdentificeerd.'

Moeilijk te vermijden: omdat de stof niet wordt gedeclareerd op cosmetische producten, hebben consumenten moeite met het vermijden van deze stof, die allergisch eczeem in een meer ernstige, langdurige aandoening kan veranderen. Volgens de onderzoekers moeten de bevindingen van de studie leiden tot opname van geoxideerd linalylacetaat in de lijst van geurstoffen die wordt gebruikt voor de diagnose van contactallergie. De stof moet ook zichtbaar worden in de verklaring van ingrediënten voor cosmetische producten.

"Lucht - geoxideerd linalylacetaat - Een opkomend geurstof allergeen? ' is gepubliceerd in Contact Dermatitis.

Vertaling: T. Dokter


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats