Kan het drinken van alcohol schadelijk zijn voor het kind voordat de moeder weet dat ze zwanger is?


Blootstelling aan alcohol in het begin van de zwangerschap verandert de manier waarop genen functioneren, en beïnvloeden de hersenstructuur bij muizen

De recente studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki aantoont dat alcohol gedronken werd door een muis in het begin van de zwangerschap doordat de manier waarop genen werken in de hersenen van de nakomelingen verandert. De vroege blootstelling was later zichtbaar in de structuur van de hersenen van de volwassen nakomelingen. De timing van de blootstelling komt overeen met de menselijke zwangerschap 3-6 weken qua foetale ontwikkeling.

Bovendien, bleek de blootstelling aan alcohol vergelijkbare veranderingen van genen functie in andere weefsels van de jonge muizen te veroorzaken. Deze resultaten suggereren dat alcohol permanente veranderingen aan genen regulatie in de eerste cellen van het zich ontwikkelende embryo veroorzaakt.

Blootstelling aan alcohol tijdens de zwangerschap kan het kind schaden op vele verschillende manieren, met inbegrip van leerstoornissen, evenals aangeboren misvormingen. De mechanismen waardoor alcohol effect heeft op de ontwikkeling van de foetus zijn nog niet volledig begrepen, en de diagnose van de schade aan het kind is moeilijk.

In het muizenmodel waarin de vrouwtjesmuizen vroeg in de zwangerschap alcohol dronken, vertoonde het nageslacht vergelijkbare symptomen met foetaal alcoholsyndroom (FAS) als bij mensen: verminderde groeisnelheid, vergelijkbare structurele veranderingen aan overeenkomstige gebieden van het gezicht en de schedel en hyperactiviteit. De vroege blootstelling begint bij de conceptie en gaat door tot het zenuwstelsel zich begint te ontwikkelen. Bij de mens, komt dit overeen met de eerste drie of vier weken na de conceptie in termen van ontwikkeling - een periode waarin de aanstaande moeder zich vaak nog niet bewust is van zwangerschap.

Vroege zwangerschap is een actieve tijd voor de celdeling en differentiatie. Alle verschillende celtypen hebben een soortgelijke DNA-streng, maar in ieder wordt een unieke epi-genome gevormd om de genenfunctie te reguleren. In dit stadium, is het embryo kwetsbaar voor externe invloeden en sommige wijzigingen kunnen zich verspreiden naar andere weefsels bij de celdeling.

De studie, onder leiding van Dr. Nina Kaminen-Ahola, wilde bepalen of alcohol geconsumeerd in het begin van de zwangerschap veranderingen veroorzaakt aan het epigenoom dat de genen van de embryo's regelt. Daarnaast zijn de onderzoekers onderzocht of de mogelijke veranderingen later in de gen functie en hersenenstructuur van het nageslacht zou kunnen worden gezien.

Het onderzoek richtte zich op de hippocampus, een hersenstructuur belangrijk voor geheugen en leren. Waarvan bekend is bijzonder gevoelig voor alcohol te zijn. In de studie, verandert vroege blootstelling aan alcohol de epigenoom en de functie van verschillende genen in de hippocampus van jonge muizen. Alcohol-geïnduceerde veranderingen werden ook waargenomen in de hersenstructuren van de volwassen nakomelingen: de hippocampus, reukkwabben en cerebrale ventrikels.

Naast de hippocampus, veroorzaakte alcohol vergelijkbare veranderingen van gen functie in twee verschillende weefsels van de jonge muizen - beenmerg en de olfactorische epithelium van de snuit.

"De resultaten ondersteunen onze aanname dat alcohol permanent genregulatie in een zeer vroeg stadium verandert," constateert onderzoeker Nina Kaminen-Ahola.

"Dit zou van belang kunnen zijn voor de moeilijke diagnose van de door alcohol veroorzaakte schade. De mechanismen en biologische markers kunnen helpen bij de bestudering van de diagnose zodat we de ontwikkeling support, die noodzakelijk is vanwege de schade, zo spoedig mogelijk kunnen aan bieden. Ideaal zou zijn dat een wattip monster in de mond van een pasgeboren de omvang van de schade veroorzaakt door vroege blootstelling aan alcohol in de zwangerschap zou kunnen onthullen ", vervolgt ze.

Vertaling Shanti Onneweer



Op zoek naar een natuurlijke multivitamine ?


 



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats