Maak calorie labels verplicht op alle alcoholische dranken, zegt volksgezondheidsexpert


Er is geen reden waarom calorieën in alcohol anders zouden behandeld worden dan die in levensmiddelen. Calorie hoeveelheden zouden verplicht moeten aangeduid worden op alle alcoholische dranken, stelt een toonaangevende volksgezondheidsarts in The BMJ.

Fiona Sim, voorzitter van de Royal Society for Public Health, zegt dat alcoholische dranken bijdragen tot obesitas en de wetgever zou moeten verplichten dat menu's en labels het aantal caloriën vermelden van alles wat met alcohol te maken heeft.”

Ze legt uit dat sinds 2011 verpakte levensmiddelen in de Europese Unie onderworpen zijn aan een regulering van etikettering van de ingrediënten en voedingswaarde-informatie, met inbegrip van energie-inhoud (calorieën). Maar dranken die meer dan 1,2% alcohol bevatten zijn vrijgesteld zodat hier de consumenten in het ongewisse worden gelaten.

En ze wijst erop dat een rapport van de Europese Commissie om uitsluitingen van de verordening in te voeren, met inbegrip van calorie etikettering van alcoholische dranken, nu enkele maanden te laat is en er geen nieuwe publicatiedatum is aangekondigd.

Bij volwassenen die drinken is naar schatting 10% van hun dagelijkse calorie-inname afkomstig uit alcohol, schrijft Sim. Volgens een recente enquête bleek dat 80% van de 2117 ondervraagde volwassenen de calorie-inhoud van dagdagelijkse dranken niet kennen, en de meeste waren helemaal niet bewust dat alcohol bijdraagt tot de totale inname van calorieën.

"De meeste vrouwen, bijvoorbeeld beseffen niet dat twee grote glazen wijn 370 calorieën bevatten, bijna een vijfde van de aanbevolen dagelijkse energie-inname en meer dan de aanbevolen dagelijkse limiet van aangevoerde alcohol eenheden,” legt ze uit.

Veel respondenten waren voor de calorie etikettering op alcoholische dranken.

Sommige fabrikanten van alcoholische dranken zijn al begonnen met de voedingswaarde-etikettering, wat suggereert dat er geen commercieel nadeel zou zijn in het nemen van een volgende stap, zegt Sim. Maar ze waarschuwt dat de aan de consument verstrekte informatie "nauwkeurig, prominent, en zinvol" moet zijn.

De US Food and Drug Administration heeft calorie etikettering gemandateerd op alcoholische dranken uit december 2015 in de Amerikaanse restaurantketens met 20 of meer verkooppunten, schrijft ze. Ierland is het eerste EU-land dat aandringt op calorie etikettering op alcoholische dranken.

Tot slot zegt ze, patiënten worden ondervraagd over hun gewicht, eetgewoonten en oefeningen in het kader van de primaire of secundaire preventie, maar wie vraagt hen informatie over hun calorieën uit alcohol?

Het is tijd dat wij er aandacht aan besteden, besluit ze.

Vertaling: Andre Teirlinck


Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief. [Link]


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats