‘Succesvol ouder worden' in verband gebracht met schadelijk alcoholgebruik onder 50-plussers


Gezonde, actieve, sociale en welgestelde ouderen meer risico; onderzoekers wijzen op ‘middenklasse fenomeen'

De 50-plussers die succesvol oud worden - gezond, actief, sociaal en welgesteld - lopen meer risico op schadelijk alcoholgebruik dan hun minder succesvolle leeftijdgenoten, is de uitkomst van een onderzoek gepubliceerd in de online uitgave BMJ Open.

Schadelijk alcoholgebruik is een ‘middenklasse fenomeen', dat een verborgen gezondheids- en sociaal probleem zou kunnen zijn voor in andere opzichten succesvolle oudere mensen, waarschuwen de onderzoekers, die een oproep doen voor expliciete richtlijnen voor alcoholconsumptie bij deze groep.

Zij baseren hun bevindingen op meer dan 9000 antwoorden uit de twee meest recente onderzoeksperioden (2008-2009 en 2010-2011) van de Engelse Longitudinal Survey of Angeing (ELSA) - een lange termijn studie van een representatieve groep 50-plussers, onafhankelijk thuiswonend in Engeland.

Gezien de stijgende alcoholconsumptie onder ouderen in Engeland, wilden de onderzoekers de sociale en economische factoren uitpluizen die geassocieerd worden met schadelijk drankgebruik en veranderende consumptiepatronen.

Ze gebruikten nationale richtlijnen om een verhoogd risico op schadelijk alcoholgebruik te definiëren op 22-50 wekelijkse onderdelen voor mannen en 15-35 voor vrouwen. En bij een hoger risico, meer dan resp. 50 en 35 wekelijkse onderdelen, bij zowel mannen als vrouwen.

Deelnemers aan de meting werden ondervraagd over een reeks van potentieel invloedrijke factoren: inkomen, opleiding, gezondheid, roken, dieet, lichamelijke conditie, eenzaamheid of depressie, etnische achtergrond, burgerlijke staat, zorgverantwoordelijkheid, religie, werkomstandigheden en sociale betrokkenheid (burgerlijke betrokkenheid, vriendennetwerk, culturele activiteiten).

Analyse van de antwoorden liet zien dat het risico op schadelijk alcoholgebruik omhoog schoot bij mannen van begin 60 en dan geleidelijk afliep, terwijl bij vrouwen het drankgebruik samenliep met het ouder worden.

Deze patronen suggereren dat de gangbare groep van 50-plussers op latere leeftijd de hogere consumptie voortzetten die zij in hun jongere jaren hebben ontwikkeld, zeggen de onderzoekers.

Sommige facturen werden in verband gebracht met een hoger of lager risico op schadelijk drankgebruik.

Het inkomen werd in verband gebracht met een hoger risico, maar alleen bij vrouwen. Terwijl roken, hogere opleiding en goede gezondheid allen in verband gebracht werden met een verhoogd risico bij beide geslachten.

Een hoger risico op schadelijk drankgebruik werd niet in verband gebracht met eenzaamheid of depressie, maar wel meer bij mannen die alleen wonen, ook bij degenen die gescheiden waren. En dit kwam meer voor bij mannen van het blanke ras.

Zorgverantwoordelijkheden verlaagden het risico bij vrouwen, maar religie niet - bij beide geslachten.

Werkomstandigheden leken geen belangrijke factor te zijn, maar gepensioneerde vrouwen liepen meer risico.

Toen de onderzoekers naar veranderingen keken in de alcoholconsumptie tussen de twee onderzoeken, ontdekten ze dat bij vrouwen eenzaamheid, jongere leeftijd en een hoger inkomen allemaal in verband stonden met de mogelijkheid op het risico van meer drankgebruik in 2010-2011. Een gezond eetpatroon leek het risico te verlagen.

Bij mannen waren deze patronen hetzelfde, behalve dat zorgverantwoordelijkheid, eenzaamheid, hogere leeftijd en lager inkomen de kans op stoppen met drinken groter werd in 2010-2011.

"We kunnen - om het simpel te zeggen - het probleem van schadelijk drankgebruik onder 50-plussers in Engeland schetsen als een middenklasse fenomeen: mensen met een betere gezondheid, hoger inkomen, hogere opleiding en meer sociale activiteit lopen een grotere kans op schadelijk drankgebruik," schrijven de onderzoekers.

"Onze conclusies houden in dat schadelijk drankgebruik op latere leeftijd meer toeneemt bij mensen die ‘succesvol' ouder worden en een meer welvarende levensstijl vertonen," voegen zij toe.

"Schadelijk drankgebruik kan dan een verborgen gezondheids- en sociaal probleem zijn bij anders zo succesvolle ouderen," waarschuwen zij, concluderend: "Daarom, en gebaseerd op onze uitkomsten, adviseren wij een expliciete integratie van richtlijnen voor alcoholconsumptie in het model voor succesvol ouder worden."

---

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats