Kinderen die slanker zijn, blijken meer meervoudig onverzadigde vetzuren te eten


Meer MOV’s en een hogere verhouding meervoudig onverzadigde vetzuren t.o.v. verzadigde vetzuren blijken deel uit te maken van de diëten van slankere kinderen.

UNIVERSITY OF COLORADO ANSCHUTZ MEDICAL CAMPUS

De resultaten van een recente studie laten zien dat kinderen die meer meervoudig onverzadigde vetzuren eten, deel uitmakend van noten van bomen, zaden en vette vis n, alsmede een hogere dosering MOV t.o.v. verzadigde vetzuren hebben meer vetvrije lichaamsmassa, een lager percentage lichaamsvet, en minder intra-abdominaal vet (buikvet).

De studie is gepubliceerd in The Journal of Nutrition en is geleid door onderzoekers aan de University of Colorado Anschutz Health and Wellness Center en de University of Colorado School of Medicine op de Anschutz Medical Campus in Aurora, Colo, in samenwerking met de University of Alabama te Birmingham.

De studie bekeek een groep kinderen van verschillende rassen variërend van de leeftijd van 7 tot 12 jaar (39% Europees – Amerikaans, 34% Afrikaans – Amerikaans, en 27% Spaans – Amerikaans.) Ieder kind leverde, met ouderlijk toezicht, twee verschillende rapporten van hun 24-uurse voedselinname.

“Studies hebben verschillende voordelen vastgesteld van een dieet voor volwassenen met MOV’s, met name van omega-3 vetzuren,”aldus Dr. Michelle Cardel, hoofdauteur van de studie. “Onze gegevens duiden erop dat het nuttigen van MOV’s gerelateerd is aan een betere lichamelijke gesteldheid bij diverse groepen kinderen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze studie transversaal was en er geen oorzakelijk verband kan worden vastgesteld. Gerandomiseerde experimenten zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.”

De lichaamssamenstelling van ieder kind alsmede zijn verspreiding van abdominaal vet werd gemeten d.m.v. dual-energy X-ray-absorptiometrie en CT-scans. Zij die meer MOV’s aten en een hogere verhouding meervoudig onverzadigde vetzuren t.o.v. verzadigde vetzuren in hun opgegeven dieet hadden, werden slanker bevonden, met minder lichaamsvet en minder abdominale adipositas.

“Het is te hopen dat dit werk een aanzet is tot verder onderzoek om vast te stellen of er een causaal verband is tussen MOV’s, lichaamsvet en vetvrije lichaamsmassa bij kinderen,”sprak Cardel. “Tot die tijd, zouden kinderen 2 keer per week vette vis moeten eten, zoals zalm, om te voldoen aan de aanbevelingen van het Institute of Medicine m.b.t. omega-3 vetzuren .

Cardel is voedingswetenschapper en geregistreerd diëtist. Zij is van plan nader onderzoek te doen naar de omgevings-, gedrags-, sociale, dieet- en genetische factoren die het ontwikkelen van obesitas bij diverse groepen kinderen beïnvloeden.

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats