Magnetisch veld van de aarde is niet van plan om te keren


Nieuwe metingen tonen recente intensiteit terug naar het gemiddelde.

‘Earth Institute at Columbia University’

De intensiteit van het magnetisch veld van de aarde is verzwakt in de laatste paar honderd jaar, waardoor sommige wetenschappers denken dat de polariteit wel eens zou kunnen omdraaien. Maar de intensiteit van het veld verminderde van abnormaal hoog eerder dan het neigen naar een ommekeer, schrijven wetenschappers in de ‘Proceedings van de National Academy of Sciences’.

De mensheid heeft al eerder dips in intensiteit van het veld meegemaakt, en er zijn debatten over de vraag of omkeringen in het verre verleden soms te maken hadden met het uitsterven van soorten. Vandaag hebben we iets anders dat zou worden beïnvloed door de verzwakking van het magnetisch veld: de technologie. Het magnetische veld deflecteert zonnewind en kosmische straling. Wanneer het veld zwakker wordt breekt meer straling door wat de elektriciteitsnetten en satelliet-communicatie kan verstoren.

"Het veld kan snel afnemen maar we zijn nog niet toe aan het lange termijn gemiddelde. In 100 jaar kan het veld zelfs teruggaan in de andere richting [in intensiteit]," zei Dennis Kent, een expert in paleomagnetisme aan ‘Columbia University's Lamont-Doherty Earth Observatory’. Hij is co-auteur van de studie samen met zijn voormalige student, Huapel Wang, nu postdoctoraal ‘research associate’ aan het MIT en Pierre Rochette van Aix-Marseille Université.

De wetenschappers gebruikten een nieuwe techniek om veranderingen in de sterkte van het magnetisch veld in het verleden te meten en vond dat de lange-termijn gemiddelde intensiteit over de afgelopen vijf miljoen jaar veel zwakker was dan de wereldwijde databank over paleointensiteit suggereert - slechts ongeveer 60 procent van de veldsterkte vandaag. De bevindingen roepen vragen op zowel over de claims dat de omkering van het magnetisch veld nakend is als over de database zelf.

De resultaten van de studie passen in de verwachtingen dat de intensiteit van het magnetische veld bij de polen tweemaal de intensiteit op de evenaar zou moeten zijn. Daarentegen benadert de tijdsgemiddelde intensiteit berekend uit de PINT paleointensity gegevensbank niet de twee-op-één dipool polen/evenaar hypothese en uit de database berekening blijkt dat de lange-termijn gemiddelde intensiteit over de afgelopen 5 miljoen jaar gelijk is aan de intensiteit van het huidige veld.

De auteurs geloven dat het verschil zit in de manier waarop de monsters geanalyseerd worden. Ze zeggen dat de databank die paleointensity data catalogi van gepubliceerde artikelen catalogeert, een verscheidenheid van werkwijzen omvat en niet duidelijk data afbakent van twee verschillende soorten magnetische minerale monsters, kleine enkel-domein korrels die afkomstig zijn van sites die snel afkoelden, zoals basaltglas aan de buitenzijde van lavastromen, en meer algemene multi-domein korrels dieper in de lava waarvan het magnetische gedrag complexer is en een ander type analyse vereisen.

Aardse magnetische polen zijn in de afgelopen 100 miljoen jaar reeds enkele honderden malen omgekeerd, het meest recent ongeveer 780.000 jaar geleden. Sommige wetenschappers geloven dat een duik in de intensiteit van het magnetische veld 41.000 jaar geleden ook een korte omkering was. Toen wetenschappers onlangs een daling van het magnetisch veld constateerden - ongeveer 10 procent in de afgelopen twee eeuwen - leidde dit tot de speculatie dat een ommekeer nakend was. Dat betekent niet dat het snel zou gebeuren als het ooit gebeurt. De intensiteit van het magnetische veld stijgt en duikt zonder een duidelijk patroon, maar soms duikt die ver genoeg naar beneden om instabiel te worden en eventueel om te keren. Tijdens een omkering neemt de geomagnetische intensiteit af tijdens een overgangsperiode die meestal honderden tot duizenden jaren duurt en bouwt zich dan terug op.

Voor de nieuwe studie gebruikten de wetenschappers oude lavastromen van sites in de buurt van de evenaar en vergeleken de paleointensiteitsgegevens met wat werd beschouwd als een abnormaal lage intensiteit verkregen door anderen van lava uit de buurt van de Zuidpool. Als lava afkoelt vormen zich ijzerdragende mineralen die fungeren als kleine magneten die zich afstemmen op het magnetisch veld van de aarde. Wetenschappers kunnen door het analyseren van oude lava zowel de richting als de intensiteit van het magnetisch veld bepalen op het moment dat de lava gevormd werd.

De onderzoekers gebruikten een nieuwe techniek voor het analyseren van multi-domein monsters. Ze werkten met een representatieve reeks uit de laatste 5 miljoen jaar van 27 lava’s van de Galapagos Eilanden op ongeveer 1 breedtegraad van de evenaar. De resultaten werden vervolgens vergeleken met die van 38 lavas met enkel-domein eigenschappen van een vulkanisch gebied in de buurt van McMurdo Station op Antarctica, ongeveer 12 graden van de Zuidpool.

Wanneer zij het gemiddelde van de geomagnetische intensiteit van elke set namen kwamen zij dichtbij een intensiteitverschil twee-op-één tussen de polaire locatie en equatoriale locatie wat overeenkomt met de geocentric axiale dipool (GAD) hypothese waarop de meeste paleogeografische reconstructies vertrouwen.

De resultaten tonen aan dat de tijdsgemiddelde aardmagnetische veldsterkte in de afgelopen 5 miljoen jaar ongeveer 60 procent bedraagt van de huidige intensiteit wat overeenstemt met de GAD hypothese, zowel in richting en intensiteit. Andere studies met alleen enkel-domein basalt glas uit de oceaanbodem hebben een vergelijkbare tijdsgemiddelde intensiteit gevonden, maar ze hadden geen monsters voor het testen van de polen-evenaar verhouding. De overeenkomst helpt om de nieuwe multi-domein analysetechniek te valideren, zei Kent.

De lagere tijdgemiddelde paleointensiteit suggereert ook een kortere gemiddelde magnetopauze afstand - de afstand waarop het magnetisch veld de zonnewind afweert. Het gemiddelde is ongeveer 9 keer de aarderadius vergeleken met bijna 11 keer de aarderadius tegenwoordig volgens de krant. Een kortere afstand resulteert in een sterkere straling op het aardoppervlak en in de atmosfeer waardoor vaker lage breedtegraad poollichten zich voordoen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats