Hoe abrupte klimaatveranderingen invloed hebben op de aarde


Universiteit van Kopenhagen - Niels Bohr-instituut

Nieuw onderzoek toont aan hoe vorige abrupte klimaatveranderingen in de Noord-Atlantische Oceaan de aarde beïnvloedden. De studie, geleid door onderzoekers van het ‘Centre of Ice and Climate’ aan de Universiteit van Kopenhagen’s Niels Bohr Instituut, laat zien hoe de interactie tussen warmtetransport in de oceaan en de atmosfeer als gevolg van de klimaatveranderingen zich verschillend uit over het zuidelijk halfrond.

Het resultaat laat zien hoe het dwingen van het klimaatsysteem in een andere toestand klimaatvariaties wereldwijd kan triggeenr en zeer verschillende effecten in verschillende regio's van de aarde kan veroorzaken. Dit is van belang nu de stijgende atmosferische CO2 niveaus leiden tot een opwarming van de aarde en kunnen leiden tot abrupte klimaatveranderingen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.

De geschiedenis van het klimaat op aarde wordt opgeslagen in kleine veranderingen in kilometer dikke ijskernen, sedimenten uit meren en oceanen, en andere natuurlijke archieven die zich hebben gevormd in de loop van duizenden jaren en werken als archieven van het vroegere temperaturen. Door het ontcijferen van deze archieven, kunnen onderzoekers zien hoe en waarom het klimaat veranderde in het verleden om op deze manier te leren hoe het klimaatsysteem in de toekomst zou kunnen reageren als de aarde opwarmt en de ijskappen smelten.

Door het opwarmen van de aarde sedert de laatste ijstijd werd het klimaat op de hoge breedtegraden van het noordelijk halfrond zeer instabiel. De temperatuur van de ijskernen van de Groenlandse ijskap maakte sprongen van 10 ° C in het verloop van een paar decennia. Begrijpen hoe het klimaat zo snel kan veranderen en of vergelijkbare gebeurtenissen op de loer liggen in de toekomst is een belangrijke focus van het klimaatonderzoek.

De Noord-Zuid ‘climate sesaw'

Paleoklimaat wetenschappers hebben lang geloofd dat veranderingen in de hoeveelheid warmte die tijdens de laatste ijstijd noordwaarts gestuwd werden door de Atlantische Oceaan stromingen verantwoordelijk waren voor abrupte klimaatveranderingen in het verleden. Maar eerder onderzoek naar abrupte klimaatveranderingen heeft zich gericht op klimaatgevevens uit het Noordelijk Halfrond.

"In deze studie kiezen we voor een andere benadering; we onderzoeken in detail hoe het klimaat van het Zuidelijk Halfrond zich gedroeg gedurende een periode van abrupte opwarming in Groenland en de Noord-Atlantische Oceaan. We vinden dat de veranderingen in het oceaan warmtetransport slechts de helft van de situatie bepalen en dat snelle aanpassingen in het atmosferisch warmtetransport ook van cruciaal belang zijn voor het verklaren van abrupte klimaatveranderingen ", zegt Dr Joel Pedro, hoofdauteur en postdoc aan het ‘Centre for Ice and Climate’ van het Niels Bohr Instituut, Universiteit van Kopenhagen in Denemarken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van wetenschappers uit Denemarken, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Het team verzamelde informatie uit een breed scala van klimaatgegevens (84 in totaal), van de Antarctische ijskernen tot de Noord-Australische grotplaten en Patagonië gletsjers naar de Zuid-Afrikaanse knaagdieren.

Door deze klimaatgegevens te vergelijken met klimaatmodel resultaten waren de onderzoekers in staat om eerdere ideeën te bevestigen dat noordwaarts toenemende warmtetransport in de Atlantische Oceaan de Noord-Atlantische Oceaan en Groenland verwarmt ten koste van de abrupte afkoeling in de zuidelijke Atlantische Oceaan - een concept dat bekend staat als de 'bipolar ocean seesaw '.

Het belang van de atmosfeer in klimaatveranderingen.

Hun cruciale nieuw resultaat laat zien dat de atmosferische circulatie de veranderingen in de oceaan warmtetransporten tracht te compenseren: als de oceaan meer warmte noordwaarts voert reageert de atmosfeer door het vervoeren van meer warmte zuidwaarts. Echter is de compensatie niet volmaakt.

Klimaatveranderingen op verschillende locaties in het zuidelijk halfrond weerspiegelen de strijd tussen het warmtetransport in de oceaan en de atmosfeer. Bij lage breedtegraden wint de atmosfeer met droogte en opwarming. In de Zuid-Atlantische Oceaan en de Zuidelijke Oceaan, Nieuw-Zeeland en Patagonië wint de oceaan met afkoeling die versterkt wordt rond Antarctica door het uitbreiden van het zee-ijs.

"Ons onderzoek onderstreept de intieme koppeling tussen de oceaan en de atmosfeer en helpt te verklaren waarom vroegere abrupte klimaatveranderingen zo verschillende gevolgen hadden in verschillende regio's op aarde De studie onderstreept verder de reeds jarenlange waarschuwing van de klimaatwetenschappers: het klimaatsysteem dwingen in een andere toestand zoals tijdens de opwarming van de laatste ijstijd kan de klimaatinstabiliteit triggeren met wereldwijde gevolgen ", voegt Joel Pedro eraan toe.


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats