Vlees en klimaat


Stanford, Californië - Vlees eten draagt ​​bij tot de klimaatverandering als gevolg van de broeikasgassen uitgestoten door vee. Nieuwe onderzoek vindt dat de uitstoot van vee stijgt en dat runderen verantwoordelijk zijn voor veel meer uitstoot van broeikasgassen dan andere soorten dieren. De studie is gepubliceerd in Climactic Change.

Kooldioxide is het meest verantwoordelijk gas als het gaat om klimaatverandering. Het wordt veroorzaakt door voertuigen en industrie en de verwijdering van bossen. Het omvat het grootste gedeelte van alle broeikasgassen. Maar methaan en lachgas zijn ook broeikasgassen en zijn goed voor ongeveer 28 procent van de opwarming van de aarde.

Methaan en lachgas komen gedeeltelijk vrij door het vee. Dieren stoten methaan uit als gevolg van micro-organismen die betrokken zijn bij de spijsvertering en distikstofoxide door de ontbindende mest. Deze twee gassen zijn verantwoordelijk voor een kwart van de niet-kooldioxide-uitstoot en voor 9 procent van de totale uitstoot aan broeikasgassen.

Het onderzoeksteam, waaronder Dario Caro, voorheen van Carnegie en nu bedrijvig aan de Universiteit van Siena in Italië, en Carnegie's Ken Caldeira, schatten de uitstoot van broeikasgassen door vee in 237 landen over een periode van 50 jaar en vonden dat over die periode de uitstoot door vee was verhoogd met 51 procent.

Ze vonden een sterk verschil tussen vee gerelateerde emissies in de derde wereld, verantwoordelijk voor het grootste deel van deze stijging, en deze in de ontwikkelde landen. In deze laatste zullen de emissies volgens verwachting verder toenemen in de toekomst, omdat door sommige wetenschappers tegen 2050 een verdubbeling van de vraag naar vlees, zuivel en eieren wordt voorspeld.

„In de ontwikkelingslanden is de toestand van emissie per dier sterk verbeterd maar is niet in verhouding met de toenemende vraag naar vlees", zegt Caro. "Als gevolg daarvan blijven de broeikasgasemissies door vee stijgen in een groot deel van de ontwikkelingslanden."

Rund- en melkvee zijn voor 74 procent verantwoordelijk voor de vee gerelateerde uitstoot van broeikasgassen, 54 procent afkomstig van rundvee tegenover 17 procent van melkvee. Een gedeelte is te wijten aan de overvloed van koeien, maar ook aan de grotere hoeveelheden methaan en lachgas die zij uitstoten dan andere dieren. De bedragen voor andere dieren zijn: schapen 9 procent, buffels 7 procent, varkens 5 procent, en geiten 4 procent.

"Die smakelijke hamburger is de echte boosdoener", aldus Caldeira. "Het is misschien beter voor het milieu als we allemaal vegetariërs werden, maar veel verbetering zou kunnen komen van het eten van varkensvlees of kip in plaats van rundvlees."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats