Blootstelling aan kou zet het ​​lichaam aan om wit vet om te zetten in calorie-verbrandend beige vet


Obesitas, ontstekingen verhinderen de lichaamsmogelijkheid om nuttig weefsel te produceren

Blootstelling aan koude temperaturen kan wit vetweefsel van dijen en buik omzetten naar beige vet dat calorieën verbrandt om te verwarmen, maar deze biologische reactie wordt belemmerd bij zwaarlijvige mensen, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Bekend als bruin vetweefsel (BAT), is bruin vet een bepaald soort weefsel dat energie en glucose verbrandt om warmte te genereren. Baby's en kleine dieren zijn afhankelijk van bruin vet om zich warm te houden. Energieverbruik van bruin vet helpt om overgewicht bij knaagdieren te voorkomen.

Omdat wit vet dit vermogen niet heeft, kan dit een rol spelen bij het ​​verbranden van calorieën als het gaat om de kenmerken van bruin vet. Het in dit proces ontstane weefsel, heet beige vet. Wanneer knaagdieren worden blootgesteld aan koude temperaturen, kunnen ze wit vet voorraad omzetten in beige vet.

"We wilden onderzoeken of volwassen mensen de mogelijkheid hadden om een hoeveelheid wit vet in beige vet om te zetten wanneer ze werden blootgesteld aan kou," zei een van de auteurs van de studie, Philip A. Kern, MD, van de Universiteit van Kentucky School of Medicine in Lexington. " Vetweefsel dat bruin wordt zou een uitstekende bescherming tegen overgewicht kunnen zijn. Het zou resulteren in het verbranden van extra calorieën in plaats van het om te zetten in extra vetweefsel."

Onderzoekers analyseerden buikvetweefselmonsters van 55 mensen om te zien of de monsters die in de winter genomen waren meer blijk gaven van bruin wordende activiteit dan degeen die in de zomer genomen waren. Wetenschappers namen ook dijvetweefselmonsters van 16 mensen na een zak ijs op de huid gehouden te hebben gedurende 30 minuten. De analyse checkte de weefselmonsters op specifiek genetische kenmerken, gevonden in het bruine of beige vet.

De analyses onthulden dat buikvetweefsel biopsie in de winter een hoger niveau van twee genetische kenmerken bevatte van beige vet, vergeleken met die van de zomermonsters. In de dijweefselmonsters hebben onderzoekers verhoogde niveaus van drie genetische kenmerken gevonden, gebonden aan beige of bruin vet in monsters die tijdens de winter genomen waren.

De onderzoekers analyseerden de buikvet monsters om te zien of er verschil in respons zat tussen slanke en zwaarlijvige mensen. De analyse toonde aan dat het seizoensgebonden bruin wordende effect van vet afgeremd werd bij zwaarlijvigheid. Obesitas werd vastgesteld bij een body mass index hoger dan 30.

"Onze bevindingen wijzen uit dat ontsteking de omzetting van wit vet naar beige vet kan belemmeren," zei Kern. "Toen weefselmonsters in het laboratorium geanalyseerd werden, bevonden we dat blootstelling van wit vet aan macrofage cellen in het immuunsysteem de omzetting afremde."

Vertaling: Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats