Het drinken van thee verminderd niet-cardiovasculaire sterfte met 24%.


Uit onderzoek, onder 131 000 mensen gepresenteerd tijdens het ESC Congress door Professor Nicolas Danchin uit Frankrijk, is gebleken dat het drinken van thee het aantal sterftes (niet gerelateerde aan hart- en vaatziekte /niet cardiovsaculaire sterfte) met 24% verminderd.

Professor Danchin zegt: “Wanneer je moet kiezen tussen thee of koffie, dan is het hoogstwaarschijnlijk beter om thee te drinken. Koffie en thee zijn belangrijke onderdelen van onze manier van leven. De effecten bij hart-en vaatziekte is in het verleden onderzocht met soms uiteenlopende resultaten. Wij hebben de effecten van koffie en thee onderzocht op sterfte door hart- en vaatziekte en non-CV?? Niet-cardiovasculaire sterfte in een groot deel van de Franse bevolking, die een laag risico vormen voor hart-en vaatziekte.

Het onderzoek omvatte 131 401 mensen in de leeftijd 18 tot 95 jaar die een gezondsheidcheck bij het Paris IPC Prenventive Medicine Center lieten doen tussen Januari 2001 en December 2008. Gedurende 3,5 jaar opvolging waren er 95 sterftes door hart- en vaatziekte en 632 sterftes door niet gerelateerde / andere oorzaken. Koffie en thee consumptie werd beoordeeld door een enquete, waarbij men een keuze kon maken uit: geen, 1 tot 4, of meer dan 4 kopjes per dag.

De onderzoekers concludeerde dat koffie drinkers een hoger risicoprofiel voor hart- en vaatziekte hebben, dan niet-koffie drinkers, met name voor roken.

Het percentage voor huidige rokers was 17% voor niet-drinkers vergeleken met 31% in degenen die 1 tot 4 kopjes per dag dronken en 57% in degenen die meer dan 4 kopjes per dag dronken.

Niet-koffie drinkers waren fysiek meer actief, waarvan 45% een goed niveau van lichamelijke activiteit hadden vergeleken met 41% van zware koffie drinkers. Professor Danchin zei: “ Dit is zeer belangrijk in onze grote populatie”

Zware koffie drinkers waren ouder dan de niet-koffie drinkers, met een gemiddelde leeftijd van 44 vergeleken met 40 jaar. De verschillen in bloeddruk waren klein, de zware drinkers hadden een iets lagere systolische bloeddruk (SBP) en een hogere diastolische bloeddruk vergeleken met niet-drinkers wanneer gecorrigeerd naar leeftijd.

Thee drinkers hebben een tegenovergesteld profiel dan koffie drinkers, gebruikers hebben een beter hart- en vaatziekte risicoprofiel dan niet-gebruikers. Eenderde (34%) van de niet- thee drinkers waren rokers vergeleken met 24% van degenen die 1-4 kopjes per dag dronken en 29% van degenen die meer dan 4 kopjes per dag dronken. Lichamelijke activiteit verhoogde met het aantal kopjes thee per dag gedronken van 43% bij de gemiddelde thee drinkers tot 46% bij de zware drinkers.

Thee had een meer aanduidbaar effect op de bloeddruk dan koffie, met 4-5mmHg vermindering in SBP en 3mmHg vermindering in DBP bij de zware thee drinkers, vergeleken met niet-drinkers, wanneer gecorrigeerd naar leeftijd.

Professor Danchin zei: “Over het geheel genomen neigen we een hoger risiscoprofiel voor koffie drinkers te hebben en een lager risicoprofiel voor thee drinkers. Ook vonden we grote verschillen bij geslacht /sexe. Mannen neigen meer koffie te drinken dan vrouwen,terwijl vrouwen meer thee drinken dan mannen.”

Koffie toonde een trend aan in verhoogde sterfte door hart- en vaatziekte bij zware drinkers vergeleken met de niet-drinkers, maar het effect was niet veelzeggend. Koffie verhoogde aanzienlijk niet-cardiovasculaire sterfte, maar het verhoogde risico verdween nadat het effect was gecorrigeerd voor roken. Professor Danchin zei: “De trend voor hogere sterfte bij koffie drinkers is waarschijnlijk grotendeels verklaard door het feit dat er meer rokers in de groep van zware drinkers zit.”

Er was een trend dat thee drinken zorgde voor afname van sterfte door hart- en vaatziekte, maar het effect was niet veelzeggend na correctie voor leeftijd, geslacht en roken. Maar thee verlaagde het risico van niet-cardiovasculaire sterfte aanzienlijk, met een gevaar ratio van 0.76 voor thee drinkers vergeleken met helemaal geen thee.

Professor Danchin zei:” Thee drinken verlaagde het risisco van niet-cardiovasculaire sterfte met 24% en de trend ( tendens) richting het verlagen van sterfte door hart- en vaatziekte was nagenoeg aanzienlijk. Toen we onze analyse verlengde t/m 2011, zagen we dat thee blijvend de totale sterfte / het aantal sterfgevallen verminderd. Interessant, het meeste effect van thee op niet-cardiovasculaire sterfte werd gevonden in rokers of voormalige rokers, terwijl thee bij niet-rokers een neutraal effect had.”

Hij concludeerde: “ Thee heeft anti-oxidanten, die overlevingsvoordelen kunnen bieden. Thee drinkers hebben ook een gezondere levensstijl zo weerspiegelt thee drinken een bepaald type persoonsprofiel of is het thee, wellicht, dat betere resultaten geeft- voor mij blijft dat een open vraag. In afwachting van het antwoord op die vraag, denk ik in alle eerlijkheid dat u thee drinken kunt aanraden in plaats van koffie drinken en zelf in plaats van het helemaal niet drinken.

Vertaling: Amel Msellemi



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats