De cruciale keuze tussen digitale verdeeldheid en analoge heelheid


Door Dirk van Beek

Nog meer dan vroeger de kerk beheerst vandaag de dag digitale technologie ons hele leven, of we dat nou willen of niet. Net als geloof splitst digitale technologie onze samenleving in fanatieke voor- en tegenstanders. Dit artikel tracht enige duidelijkheid te scheppen over dit onmiskenbare fenomeen. Om alles in perspectief te plaatsen moeten we terug naar de eind 17e/18e eeuwse Verlichting gevolgd door de Industriële Revolutie. In die periode stuurde een aantal, tot voor kort ten onrecht bejubelde filosofen en wetenschappers de dominante westerse “beschaving” een bepaalde richting op. Mensen als Descartes, Bacon en Leibnitz legden de basis van de hedendaagse samenleving en technologische ontwikkelingen.

Descartes` uitspraak “ik denk dus ik besta”, Bacon `s “de natuur is als een klok die naar willekeur opgesplitst kan worden” en Leibniz` tweetallige stelsel van nullen en enen, vormden de aanzet om de rug toe te keren naar de natuur en onze gevoelens. Langzamerhand werd ons brein denken dominant aan onze tweede bron van kennis, onze (ziels)intuïtie. Door deze ontwikkelingen zou de Verlichting eigenlijk de Verduistering moeten heten. De tot dan toe als bezield ervaren natuur werd steeds minder als een holistisch, levend systeem beschouwd maar als iets anorganisch waar de mens geen onderdeel van uitmaakt maar boven staat en mee kan doen wat hij wil. Dat foutieve wereldbeeld vormde de basis voor de daarop volgende Industriële Revolutie.

Die revolutie heeft zich in eenzijdige richting doorontwikkeld, steeds verder weg van de natuur. Ratio, wetenschap en technologie verdrukken tot op de dag van vandaag onze intuïtie en de natuur(wetten). In technologisch opzicht vertaalt zich dat van de stoommachine die nog gebruik maakte van water en vuur via elektrisch aangedreven, mechanische machines en diverse tussenontwikkelingen naar nu en in de nabije toekomst solar powered, overwegend synthetische, zelfdenkende, digitale structuren, al dan niet van nano formaat, bestemd om oorspronkelijk biologisch en bezield leven te vervangen. Er voltrekt zich stapsgewijs een tweede, alternatieve schepping gebaseerd op een ander concept van bewustzijn.

Omdat niet meer de natuur en haar wetten de basis vormt maar een virtual reality gebaseerd op zielloze, kunstmatige intelligentie, mag deze ontwikkeling terecht als tegennatuurlijk en onmenselijk worden beschouwd.

De Digitale Revolutie vanuit een spiritueel perspectief
Voor de digitale revolutie aan het eind van de 20e eeuw zijn intrede deed was alles nog analoog. Digitaal komt van het Latijnse woord digitus dat vinger betekent en refereert aan tellen en (afzonderlijke) cijfers. Daar tegenover staat analoog dat duidt op verbinding, overeenkomstigheid en continuïteit. De termen digitaal en analoog hebben alles te maken met overdracht van informatie van bijvoorbeeld licht of geluid. We zijn ons onvoldoende bewust van het cruciale verschil tussen deze tegengestelde technologische concepten. Terwijl digitale data slechts een afzonderlijke waarde kunnen aannemen is dat bij analoge data elke mogelijke waarde tussen twee uitersten. Anders gezegd, bij digitale technologie wordt het oorspronkelijke signaal gesplitst in afzonderlijke, trapsgewijze stromen bits doorgegeven, terwijl dat bij analoge overdracht continu, traploos en glijdend plaatsvindt. Bij digitaal wordt het verband dus verbroken en bij analoog blijft de verbinding intact. Concluderend, zoals elk materieel aspect een spirituele tegenhanger heeft, kan het verschil spiritueel vertaald worden in “digitale verdeeldheid en polarisatie (nullen en enen)” tegenover “analoge eenheid en heelheid”. Is het toevallig dat onze huidige maatschappij gekenmerkt wordt door tweespalt en polarisatie van partijen en standpunten?

Niet alle technologie brengt vooruitgang: het digitale Paard van Troje
Voor de onbewuste mens staat elke technologie synoniem voor vooruitgang en verbetering. Dat komt ons echter duur te staan want vele synthetische chemicaliën en technologieën blijken achteraf schadelijk voor mens en natuur, van asbest tot siliconen implantaten en van kunstmatige zoetstoffen en insecticiden tot nucleaire energie en digitale, vooral draadloze technologie. Als we ons hier beperken tot de laatste, dan heeft de “vooruitgangsworst” die ons constant wordt voorgehouden, uitstekend gewerkt. Zozeer zelfs dat we verslaafd zijn geraakt aan het “comfort” van altijd bereikbaar zijn en alles kunnen opzoeken. Toegegeven, digitale technologie heeft veel mogelijk, sneller en eenvoudiger gemaakt maar wel tegen een onacceptabel hoge prijs. Als we kijken naar wat het ons heeft gebracht of nog zal brengen, is dat ronduit huiveringwekkend. Waar praten we dan eigenlijk over? Allereerst staat vast dat de digitale revolutie heeft gezorgd voor het wereldwijd fors oplopen van de werkeloosheid en een grote toename van economische en sociale ongelijkheid. En dan moet de binnenkort komende verregaande robotisering van de maatschappij nog komen. Het oorspronkelijke idee dat digitale technologie ons allemaal meer vrijheid, welvaart en welzijn zal brengen, berust op een mythe.

Ten tweede onze privacy die 24/7 op elk gebied wordt ondermijnd. Door alles te digitaliseren en mega bestanden wereldwijd met elkaar te verbinden wordt onze persoonlijke vrijheid stap voor stap teruggebracht tot een nieuwe vorm van slavernij aan een elite die de beschikking heeft over alle data en middelen en naar willekeur daarmee kan manipuleren. Alhoewel gewone criminaliteit langzaam afneemt, springt cybercriminaliteit meteen in het opengevallen gat dus eigenlijk verbetert er op dit gebied niets. Het kunnen betalen per smartphone vanaf een bankrekening in de “cloud” tezamen met het voor 2020 gepland staande “Internet of Things”, zal hacken en internetfraude alleen nog maar fors doen toenemen. Mensen die beweren niets te vrezen omdat ze niets te verbergen hebben, regeren in onbenul omdat één “foutieve” inbreng of kleine malversatie in het systeem voor iedereen tot desastreuze consequenties kan leiden. De aloude vraag wordt dan ook met de dag nijpender: “wie controleert de controleurs”?

Het derde probleem ligt bij een normaal om de zoveel tijd optredende natuurramp zoals een zonnestorm, orkaan, tsunami of aardbeving. Onze globale maatschappij is echter door de vergaande digitalisatie zo enorm kwetsbaar geworden dat het uitvallen van bijvoorbeeld een deel van het internet, al is het maar voor een beperkte periode, tot ongekende mega problemen zal lijden waarvoor geen enkel realistisch rampenplan te bedenken is. Is dat werkelijke vooruitgang?

Het vierde en allergrootste probleem van de digitale revolutie is de-humanization: we worden steeds minder mens. In plaats van te evolueren, degenereren we omdat we afhankelijk worden (gemaakt) van een virtuele schijnwerkelijkheid. De harde werkelijkheid is dat we steeds minder onze eigen natuurlijke brein- en zielsvermogen gebruiken en alles overlaten aan smartphones, tablets en binnenkort Google glasses. We zijn vergeten dat alles wat de digitale technologie ons brengt reeds lang bestaat in andere, analoge vorm. Het is waar dat onze zintuigen maar een beperkt deel van het totale licht-, en geluids- etc. spectrum gewaar kunnen worden.

Echter, ons hart is als hoogste zintuig (!) in staat bewust te zijn van het gehele spectrum. In plaats van die werkelijkheid weer terug te halen en intuïtief te ontwikkelen, gaan wij de doodlopende weg op van een schijnwerkelijkheid die ons met de dag hulpelozer maakt. De Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer wijst in zijn boek Digitale Dementie op de gevaren van digitale media en noemt als voorbeeld onze hersenen die werken als een spier. Alleen als ze gebruikt worden, worden ze krachtiger. We trainen ze echter niet meer want dat laten we over aan onze digitale middelen zoals een navigatiesysteem. Psychiater en schrijver Bram Bakker stelt terecht dat wie verslingerd is aan digitale media, minder (goed) slaapt en een slechter geheugen heeft.

Anderen daarentegen roemen de toegenomen communicatiemogelijkheden door mobiele telefoon en internet. Gemakshalve wordt vergeten dat die manier van communiceren leidt tot een grotere oppervlakkigheid, minder hersen- en taalgebruik en minder emoties. In hoge mate zorgelijk zijn daarnaast de ontwikkelingen die voortkomen uit recent onderzoek naar brain to brain en brain to computer interfaces die aan de ene kant mensen zullen kunnen helpen maar aan de andere kant legio mogelijkheden scheppen om elk individu volledig afhankelijk te maken van een centraal systeem of machines. Een voorbeeld daarvan zijn de Google Glasses waarmee we constant verbonden zijn met een “augmented reality” die ons op elk moment van de dag een onnodige overkill aan beschikbare informatie geeft. Het is Ray Kurzweil, topman bij Google, die met zijn Singularity tussen mens en machine propageert dat rond 2029 de robot de mens heeft ingehaald in denkvermogen en geheugen. Hij oppert serieus de gedachte dat we tegen die tijd als mens aangesloten moeten worden op externe geheugens om alles nog bij te kunnen houden. Een luguber vooruitzicht op een nieuw half biologisch/half robot mensenras. Is dat vooruitgang? Concluderend, de digitale revolutie heeft ons in eerste instantie voordelen gebracht maar bij nader inzien is daarmee ook het paard van Troje binnengehaald. Een paard geschonken door een elite die ons daarmee bewust voor eens en voor altijd tot slaaf zal kunnen maken in een zogeheten “Nieuwe Wereldorde”.

Geen technologie is echter ook geen optie
Mensen die cynisch zijn over de critici van digitale technologie gebruiken vaak het oneigenlijke argument dat het enige alternatief is om weer in een hutje op de hei te gaan wonen met een paar schapen en de was te doen aan de oever van de rivier. Dat is natuurlijk onzin. De mens heeft recht zich volledig te ontplooien en is volgens Genesis geschapen om zelf te scheppen. Het gaat dus niet om de vraag wel of geen technologie maar om de vraag wel of geen juiste technologie. Juiste technologie staat in verbinding met de natuur en maakt geen misbruik maar gebruik van haar oneindige vermogens. Dat zoiets mogelijk is werd ons getoond door het grootste genie aller tijden: Leonardo daVinci. Hij was niet alleen schilder en beeldhouwer maar ook schrijver, filosoof, natuurkundige, bioloog en uitvinder.

Het was daVinci die ons ontwerpen naliet van onder andere een auto en helikopter. Alles op analoge manier uitgedacht. Weinig is bekend dat hij ook een ziener was die vele inzichten over onze tijd heeft voorspeld. Hij heeft ongetwijfeld de boodschap willen meegeven dat digitale technologie niet noodzakelijk is om tot vernieuwingen te komen. Zo zal ook het grote vraagstuk van energiewinning op een natuurlijke manier moeten worden opgelost. Onderzoek heeft uitgewezen dat planten en onderwaterleven ook elektromagnetische energie kunnen opwekken. Daarvan te leren en op een duurzame manier gebruik te maken zal onze toekomst bepalen en niet een nieuw misbruik als schaliegas.

Toekomstige technologie ligt in het verleden en in onszelf
De mensheid staat op een tweesprong, precies zoals onder andere de Hopi indianen dat al lang geleden hebben aangegeven. Kiezen we voor heilloze, schadelijke technologie of voor een technologische ontwikkeling gebaseerd op de natuur en haar wetten? De keuze is aan ons en zou niet moeilijk moeten zijn. Daarvoor moeten we “alleen” de digitale verleidingen verstaan die ons als een giftige worst worden voorgehouden. We moeten terug naar het begin om te ontdekken dat we alles al in en om ons heen hebben en nog meer dan dat.

Bronnen:
Ray Kurzweil: The Singularity is near: when humans transcend biology (Viking Publishing, London, 2005)
Thomas Mails: The Hopi Survival Kit (Penguin Press, 1997, USA)


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats