Permanente stress veroorzaakt mentale stoornissen


Immuncellen hebben een schadelijk effect op de hersenen. En stress activeert het immuunsysteem.

Het team focuste zich voornamelijk op een bepaald onderdeel van ons immuunsysteem, namelijk de microglia. Onder normale omstandigheden, repareren de microgliacellen de synapsen tussen de zenuwcellen in de hersenen en stimuleren ze die om te groeien. Maar als ze geactiveerd worden, kunnen deze microglia schade aan de zenuwcellen richten en een ontstekingsproces in gang zetten. De studies die in Bochum verricht werden, hebben uitgewezen dat hoe vaker de microglia geactiveerd worden door stress, hoe meer ze geneigd zijn om destructief te blijven, wat een risico is voor mentale stoornissen zoals schizofrenie.

De kwetsbaarheid voor stress varieert van persoon tot persoon. Niet iedereen die onder permanente stress staat, zal een mentale stoornis ontwikkelen.

Het team van professor Juckel vermoedt dat de oorzaak teruggaat naar de embryonale fase. Amerikaanse onderzoekers toonde in de jaren '50 al aan dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een griepvirus hadden gehad, later zeven keer meer kans hadden op schizofrenie. De onderzoekers uit Bochum hebben deze hypothese bevestigd bij dierproeven. Ze streven er nu naar om het mechanisme te onderzoeken dat mensen kwetsbaarder maakt voor deze ziekte. "Het embryo ondergaat een soort immuunreactie die vergaande gevolgen heeft en waarschijnlijk ook het toekomstige immuunsysteem vormt" aldus Dr. Astrid Friebe van de LWL kliniek.

Vertaling: Manuka Buisman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats